Thursday, July 26, 2012

Law Kaana Bai Nan Na




Bila rindu padamu menjelma..
air mata mula menitis perlahan-lahan..
tidak dapat digambarkan dengan perasaan..
jauh disudut hati, terlalu sebak..
terlalu ingin melihat wajahmu..
terlalu ingin menghabiskan sisa hidup ini untuk bersama perjuanganmu..
hati tersentuh bila saat teringat akan sejarahmu..
bila saat nafasmu yang terakhir..
Ya Kekasih Allah..
Kau tetap mengutamakan kami ummatmu..
alangkah indahnya dapat bersamamu..
Kami rindu padamu Ya Rasulullah...
Selawat dan salam ke atas junjungan Baginda S.A.W dan para sahabat Baginda..amin..




Wahai Tuhanku, kami telah lalai lupa,

Namun setiap orang daripada kami tetap tamakkan,
Keampunan-Mu, dan sifat pemurah-Mu dan kebebasan daripada neraka-Mu,
Dan juga kami tamakkan syurga, yang dimasuki bersama-sama penghulu seluruh manusia.



Kami mohon pada-Mu...
Mohon dengan sangat, wahai Tuhanku,
Dari sudut hati kami yang paling dalam...






Kalaulah Kekasih-Mu, masih berada bersama-sama kami,
Akan terlunaslah segala hutang dan semakin hampirlah
dengan haruman Baginda, sebelum hilangnya,
rasa yang meronta-ronta untuk berada hampir dengan Kekasih-Mu.



Berada berhampiran Baginda, jiwa turut menjadi harum
Dan apa jua yang kalian doakan kepada Allah, akan diperkenankan,
Cahaya Nabi Muhammad tidak akan pernah sirna,
Sempatkanlah kami bertemu dengan Baginda,
Wahai Tuhan yang Maha Memperkenankan doa hamba...


Hidayahmu kepada alam merata meluas,
Tanda hampirnya kasih sayang Tuhan pemberi hidayah,
Hadith-hadithmu ibarat sungai mengalir jernih,
Berada di sisimu bagaikan dahan yang tumbuh segar dan basah.



Kutebus diriku dengan dirimu, wahai Kekasihku,
Nabi Muhammad yang mulia, yang asing,
Berada berhampiranmu, jiwa menjadi harum,
Wahai yang diutuskan sebagai tanda kasih sayang Tuhan kepada seluruh alam....



Wahai Kekasihku, wahai Nabi Muhammad
Wahai doktor hatiku, wahai yang dipuji dipuja
Dirimu memiliki kelebihan yang diakui
Oleh Tuhan yang turut berselawat ke atasmu.






Sunday, July 22, 2012

CHeckLisTs FoR My E-DaY Part 3


As salam semua..alhamdulillah ari ni dah hari kedua kita brpuase..syukur sgt2 dpt jalani ibadah puase dan ibadah2 yg lain dgn baik ari ni..arap2 esok lg baik drp ari ni..insyaAllah..puase tetap puase, prsiapan tuk tunang kne jugak go on..hehe.. setelah buat prbincangan dgn family, CM ingat nk buat skali majlis tunang nga majlis bertandang abg sulung CM..harap2 smuanye brjalan sperti ape yg dirancang..kali ni kenalah tukar tema..sebulan yg lepas, CM bincang nga cik abg, nk buat tema ni..apple green + light purple



Bincang punye bincang pe semua..nak kena tukar tema biar seiring dgn tema majlis abg..hehe..kitorg dh bincang nk buat tema kaler apple green + gold



lebih kurang camtu la kot kaler tema tu..hehe..insyaAllah..kite hanya merancang, kalau Allah izinkan, jadila tema kaler di atas ni..hehe..

Kalau dah tukar tema...warna baju pom kene tukar gak la..hehe..E-day checklist yg lepas leh tengok kt sini ye..( tekan sini ) 

CM ingat nk beli online je kot baju tunang..nk sewa lak, mcm nk kawen je..budgetnye xnakla mahal sgt..kalau nk DIY lak, yg nak kena buat , UMMI CM la..kesian lak kt die..die dah la nk kena jahit baju raye satu family..lebih baik CM beli online je atau usha  kt butik2 baju..setakat ni CM survey baju dalam tenet dan facebook jela..hehe..kepada tuan empunya photo, hamba mohon maap ye jika x bgtau sumber kt sini sbb byk sgt gambar yg dah di simpan dlm folder tu, xtau dr mane sumbernye..ape pom thanks a lot ats sumber yg dikongsikan...hehe..ade yg diambil drp ATOK GOOGLE..hehe..ni baru amik dlm tenet, x p kt butik baju blom lg..mcm2 jenis baju sampai rabun mata dbuatnya nk pilih yg mane satu..huhu..jom tengok nak?? jom jom jom..

yg ni ok jgk..tapi corak maniknye bukan warna GOLD..huhu

yg ni pom same..sygnye maniknye bukan warna GOLD..kalau xde baju dah, pilih je xkisah ade warna GOLD ke tidak..huhu


fesyen baju ni pom cntik..harga pom cantik..hehe




cik abg suke CM pilih baju ni..emm..nnt nk pertimbangkan dulu la..hehe..tp baju ni bukan utk dijual..kalau nk jugak kena buat sndiri la..huhu

yg ni ok jgk..sbb corak bunganye ade sikit warna GOLD..

haa..ni la bajunye yg CM ingat nk beli..tapi xtau lg..harga pom ok..ade jgk warna GOLD coraknye..

baju ni lak cik abg suke CM pakai..tapi ni warna puteh..die kata sesuai la baju cmni utk CM..corak  manik dah warna GOLD, cume warna baju tu je kne tukar..huhu


haaa...tu diaaa...tu baru sikit..huhu..rabun mata heh nak pilih..padahal nk tunang je pom..kuikuikuikui..ingat HAZIMAH, sederhana sudah..huhu..xpyh lebeh2 ye CM..hehe..

OK, baju dalam proses..yg list lain pom masih lg pending..nk kene tunggu gaji dulu baru leh beli..insyaAllah..

a.  tema                          - settle
b.   baju                         - pending
c.   Veil                          - pending
d.   Tudung                   - pending
e.   Shoes                       - pending  (xperlu kot)
f.   Make up                 - DIY (maybe my sis yg make up)
g.   Photographer        - DIY (ingat nk suh my sis je amik gambar)
h.   Mini dais  - yg ni pom settle sebab tumpang pelamin abg je..hehe
i.   Handbouquet         - DIY (barang2 xbeli lagi)
j.  Alas Dulang hantaran    - pending (GOLD + silver)
k.   Dulang hantaran       - (dah ade..kakak punye dulu..hehe)
l.  Doorgift/favors (dlm 100 org) - pending (xtau lagi nak bagi ape)
m.  Food/catering  - yg ni nk kena settle nga abg..share nga die la nnt..hehe
n.  Baju for him            - pending (die ckp nk buat baju raye thn ni)
o.  Samping                    - pending 
p.  Table centerpice     - DIY (perlu ke?? tgk la nnt)  xperlu kot
q.  Accessories          - pending
r.  Hantarans
      * Ring n potpurri                    - pending
      * Chocolates                            - pending
     * Cupcake /cakes                    - pending (cik abg ckp xperlu kot)
       * kuih muih/cheese tart          - pending
        * songkok dan sejadah           - pending
        * Sireh junjung                       - pending
        * baju t-shirt dan jeans                  - pending atau
        * kain bju melayu for nikah  - pending 
        * hiasan hantarans                  - pending



~ Emm ok la..nnt CM update lg pasal ni k..doakan smuanye brjalan lancar ye kawan2..insyaAllah..amin~

Friday, July 20, 2012

Salam Ramadhan 1433H




~ Alhamdulillah..syukur tak terhingga kepada ALLAH..kerana CM masih lagi dapat bertemu dengan bulan yg mulia, RAMADHAN AL-MUBARAK..sangat gembira menanti saat ini..rase terharu dan teruja..perlu keee?? yes..of course..perlu rase cmtu sbb ape, RAMADHAN hanya singgah sekali dalam setahun..bukan senang nk bertemu dengan bulan RAMADHAN lagi..kalau masih dipanjangkan umur, Alhamdulillah..kalau sebaliknya, adakah kita akan menyesal?? tidak guna menyesal di saat kita akan kembali padaNYA..marilah kita bersama-sama menjadi hamba yang bersyukur...bersyukur dgn sgala rahmat dan kurniaan yang Allah berikan kepada kita sejak kita dilahirkan didunia hinggalah saat ini..ALLAH THE MOST GRACIOUS AND THE MOST MERCIFUL..Allahuakhbar!! Bagi CM, orang2 yang betul2 terpaut hatinya pada ALLAH sahaja yang akan merasa sesuatu perasaan yang tak dapat digambarkan dgn kata-kata..rase nak nangis pom ade..alhamdulillah kerana air mata yg dititiskan kerana ALLAH akan menggugurkan dosa2 yang lalu..dengan izinNYA..~


~ CM mengharapkan suatu perubahan dalam diri CM untuk menjadi yang lebih baik lagi pada masa akan datang..insyaAllah..sama2 kita perbaiki amalan dan ibadah kita kepada ALLAH..dan jadikanlah bulan RAMADHAN ini sebagai permulaan untuk melatih diri ke arah mencari keredhaan ALLAH..xsemestinya pada bulan yang mulia ini sahaja untuk kita berubah..tapi oleh sebab bulan RAMADHAN adalah BULAN ISTIMEWA..so, ape salahnye kita perbetulkan niat untuk memuhasabah diri menjadi hamba yang terbaik untuk ALLAH S.W.T dalam bulan ini serta cuba pertingkatkan amal ibadah dalam bulan yang penuh kerahmatan ini kerana pahalanya berlipat kali ganda daripada bulan2 yang lain...insyaALLAH..ALLAH Maha Mengetahui lagi Maha Mengasihani..~




~ Jom kita hayati amalan2 sunat di bulan Ramadhan dalam pertingkatkan amal ibadah kita dalam bulan rahmat ini..insyaAllah..ucap selamat menyambut ramadhan pd org ramai pom dah dapat pahala tau..hehe..thanks a lot to lepak.my atas perkongsian ilmu..~
1. Keutamaan Sahur Dan Mentakhirkannya Selama Tidak Khuatir Akan Terbitnya Fajar



Friday, July 13, 2012

Fesyen Baju Tunang


As salam...hari ni CM nk survey fesyen-fesyen baju untuk majlis tunang, akad nikah n sanding..ape pom yg penting skrg ni baju tunang la..bayak jugak la sumber drp GOOGLE dan blog-blog2 terpilih..banyak sgt xdapat nk credit kt sini...arap2 kalau ade gmbr sape2 kt sini, mintak dihalalkan..CM cume nk jadikan gmbar tersebut sbgai panduan..tapi kebanyakannye, CM dapat drp GOOGLE la..hehe..terima kasih kpd sesiapa yg menyumbangkan gambar fesyen baju2 yg cantik dan gojes gitu..hehe..sgt cantik smuanye smpai xtau nk pilih fesyen ape..huhu..jom survey same2..hehe

yg ni ok jugak..nmpak sopan n comel sgt..
yg ni lak mcm gaun la sket..alau buat tuk akad nikah pom ok jgk..hehe
yg ni lak jenis kebaya..emmm
fesyen cmni la kot yg sesuai dgn pe yg CM nk..baju yg 2 pieces sbb nk buat due kaler..hijau dan ungu..
yg ni sweet sgt..huhu..tapi nk buat due kaler cmne lak..huhu..simpan tuk akad nikah la kan..huhu
fesyen baju ni pom cantik..hehe..leh buat fesyen baju raye kot..hehe..nk buat tuk  mjlis tunang pom bleh tp  nk buat baju ade due kaler cmne lak..huhu
nampak sweet je irma ni kan..hehe
xnmpak sgt fesyen baju die..nampak kain labuh je la..huhu
yg ni pom ok gak..emm..fesyen ni leh buat due kaler sbb ade 2 pieces..hehe
yg ni pom same..hehe..ok la ni..leh pilih jgk..
yg ni kebaya labuh..emm..leh tahan jgk..
yg ni pom cntik tp simpan tuk majlis sanding la plak..hehe
yg ni dah kompius 1 piece or 2 pieces??emm..
yg ni pom sme..2 pieces..ok..dah dpt idea da sket..hehe
yg ni pom ok..cume xdela labuh sgt..
yg ni nmpak gojes sgt lak..mcm brlebihan lak nnt tuk majlis tunang..huhu
yg ni pom ok gak..2 pieces..
yg ni ok la..cume CM xbrape sgt sbenarnye baju kebaya..sbb menampakkan susuk badan..klu bleh xnak la ketat sgt..huhu
yg ni fesyennye leh tiru..tp kain cmni xlamkot utk majlis tunang..nampak berkelip sgt..huhu
yg ni pom ok gak..hehhe...

haa...kan da tengok kan fesyen-fesyen yg macam2..tu baru sikit nk tunjuk kt sini...banyak lg koleksi yg CM cari..huhu..stakat ni CM dah dapat idea nk buat cmne..nnt CM design sndiri dulu n then CM post kt sini lg ye..hehe..ok la..jumpe lagi..hehe..smoga smuanye berjalan lancar..insyaAllah..amin  =)


Sunday, July 8, 2012

CHeckLisTs FoR My E-DaY Part 2 (Bajet)


As salam semua...CM dah buat bajet tuk E-day..hehe..sje je nk kongsi kt sini..kot2 leh jd panduan tuk org lain kan..hehe..ni hanya prancangan je..mungkin ade perubahan lak pasni..hehe..ape pom kte ikut mane yg leh ikut..harga barang2 yg dirancang tu kadang2 akan ade perubahan same ade mahal atau murah..smua tu brgantung pada citarasa masing2 la kan..hehe..bg CM, ape yg diharapkan moga2 majlis ini akan berjalan dgn lancar dan diberkati..xperlu berlebih-lebihan..dan xperlu menunjuk-nunjuk kt org lain..lebh baik bersederhana je..lagipom ni kan majlis tunang..kalau boleh nk buat kecik2 je..xnak heboh2 sgt..cukup lah org2 trtentu je tahu..hehe..tapi CM post kt sini bukan nk heboh2 ke ape..ni hanyalah perancangan je..sbg kenangan dn pengalaman CM dalam mnguruskn majlis ni..CM sje abadikan dlm blog CM punye..hehe..



BAJET TUNANG
No Item Budget
1 Utama
Catering (RM 8.00 x 100 org) 800
Pelamin 150
Baju Tunang 150
Veil 100
Kasut 50
Accessories 200
Jumlah 1450
2 Tetamu
Doorgift (RM 2.00 x 100 org) 200
Jumlah 200
3 Hantaran
Cincin Mr Tunang + potpurri 150
Kek/cupcakes 100
Sirih Junjung 50
T-shirt dan jeans/kain for nikah 100
Songkok dan sejadah 150
Coklat 80
Kuih/Manisan 50
Hiasan sampingan 100
Alas Hantaran (RM 4.00 x 7) 30
Jumlah 810
4 Extra
Fotografer 50
Hiasan Luaran 50
Jumlah 100
Jumlah keseluruhan RM2,560
Anggaran keseluruhan RM2,600





Bajet CM xdela mahal sgt mcm org2 lain...hehe..cukup la tu tuk buat kecik2 je..hehe..smoga majlis ni berjalan dgn lancar dn diberkati Allah..harap2 pas majlis ni, persediaan tuk majlis akad nikah dn prsandingan berjalan dengan lancar dan sebaik mungkin..insyaAllah..amin..

TATA

Saturday, July 7, 2012

CHeckLisTs FoR My E-DaY Part 1

Daisypath Wedding tickers


a.   Tema majlis - (dh tetapkn nak tema hijau dan ungu lembut)


b.   Baju Luar              pending (ngah design baju sndiri)
c.   Baju belah dlm      - pending 
d.   Veil                          - pending
e.   Tudung                   - pending
f.   Shoes                       - pending
g.   Make up                 - DIY (maybe my sis yg make up)
h.   Photographer        - DIY (ingat nk suh my sis je amik gambar)
i.   Mini dais                - pending (rase nak DIY..tengok keadaan la)
j.   Handbouquet         - DIY
k.  Alas Dulang hantaran    - pending (ungu + silver)
l.   Dulang hantaran       - (dah ade..kakak punye dulu..hehe)
n.  Doorgift/favors (dlm 100 org) - pending (xtau lagi nak bagi ape)
o.  Food/catering          - pending
p.  Baju for him            - pending (ni nak kena bincang dulu)
q.  Samping                    - pending 
r.  Table centerpice     - DIY (perlu ke?? tgk la nnt)
s.  Hiasan luaran          - saje je..kot2 ade budget  lagi..hehe
t.  Hantarans
               * Ring n potpurri                    - pending
               * Chocolates                            - pending
               * Cupcake /cakes                    - pending
               * kuih muih/cheese tart          - pending
               * songkok dan sejadah           - pending
               * Sireh junjung                       - pending
               * baju t-shirt dan jeans          - pending atau
               * kain bju melayu for nikah  - pending 

               * hiasan hantarans                  - pending

emm..ni hanya first checklist..mungkin pasni akan berubah lak..hehe..yela..kite hanya merancang...tapi Allah jua yg tetapkan...masih banyak yang pending lagi la..yela busy memanjang je..baru je abis KISSM...mmg ingat pas abis KISSM nk concentrate pasal ni..tapi tak pe..ada 5 bulan lagi.. kalau tinggal 1 bulan lain cite la...wajib da kalut kemalut...haha. so, CM kena start buat sikit2 da skrg..insyaAllah..mane yang termampu..barang2 hantaran for him leh beli sket2..hehe..pastu nk kne blaja buat DIY sndiri pe yg nk kne buat DIY..yes..must do it now!! masa tetap berjalan..pejam celik pejam celik dah tiba saat tu..insyaAllah..moga2 smuanye berjalan lancar...amin..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi