Thursday, June 27, 2013

SaH Ke BeLoM??



Alhamdulillah...

SYUKUR PADA ALLAH S.W.T

THANK YOU ALLAH..

All praises to ALLAH..


TERIMA KASIH YA ALLAH..
kerana telah memakbulkan doaku selama ni..

TERIMA KASIH YA ALLAH..
kerana telah permudahkan urusanku..urusan hidupku..

TERIMA KASIH YA ALLAH..
terima kasih atas segala nikmat yg Kau berikan sama ada suka dan duka..
kerana semua itu menjadikan aku seorang hamba yang tabah dan  kuatkan semangat dalam menghadapi segala ujianmu..

TERIMA KASIH YA ALLAH..
atas segalanya yang Kau berikan..


Setelah menunggu dan menunggu beberapa tahun..akhirnya..TADAAAAAAA



Haa..tu dia..CM bersyukur sgt CM bakal disahkan jawatan DG41 setelah 2 tahun lebih menunggu....
rezeki nak kawen kot..dlm sebulan lebih lagi nak kawen..hihi..alhamdulillah..
segalanya dengan izin Allah jugak..

Surat ni membuktikan xlama lg CM akan dpt surat drp SPP lak iaitu SURAT PENGESAHAN JAWATAN..xsabar lak..huhu..

PENANTIAN ADALAH SUATU KEPERITAN..

nnt dah sah jawatan, senang la sket nak sambung blaja ke, nak mintak tukar ke..
tringin jgk nk brbakti kt negeri sndiri lak..tu pom klu diizinkan Allah..hehe..


~ Semoga segalanya akan dipermudahkan..amin ya rabbal lamin..~

TATA

Sunday, June 23, 2013

ADaB MaLaM PeRTaMa PeNGaNTiN BaRu

 Lagi 1 Bulan lebih nak kawen...


Islam merupakan agama yang menyeluruh. Seluruh kehidupan umat manusia telah diberikan panduan iaitu Al-Quran dan As-Sunnah. Setiap perbuatan dalam kehidupan adalah perlu untuk dilakukan mengikut syariat dan adab yang telah ditetapkan. Berikut adalah Adab Malam Pertama yang sewajarnya dilakukan..


1. Suami beri salam bila masuk bilik yang dalamnya Isterinya…




2. Kedua Suami Isteri melakukan Solat Sunat Syukur…


3. Memegang ubun-ubun Isteri dan membaca Doa… 

Seumpama:
“Allahumma Inni As-Aluka Min Khairiha, Wa A-’Uzubika Min Syarriha…” (Ya Allah, Sesungguhnya Aku Memohon Dari Kebaikannya, Dan Lindungilah Aku Dari Kejahatannya…)



4. Menyuruh Isteri mengucap Dua Kalimah Syahadah; Bertanyakan apakah dia Rukun Iman, Islam dan sumpamanya…



5. Membaca Doa Jimak, 

Seumpama:
“Allahumma Jannibnasy Syaitan, Wajinnibisy Syaitana Ma Rozaqtana…” (Ya Allah, Jauhkanlah Kami Dari Syaitan Dan Jauhkanlah Dari Syaitan Apa Yang Akan Engkau Kurniakan Kepada kami…)




6. Tuuttt… (^_^)v





Islam adalah agama yang lengkap yang mana ajarannya meliputi semua aspek kehidupan tak terkecuali pernikahan. Berbicara pernikahan tak akan lepas dari malam pertama. Malampengantin bagi pasangan suami isteri hendaklah penuh dengan suasana kelembutan, kasih sayang dan kesenangan. Malam yang menghubungkan suami dengan istrinya dengan tali kasih sayang dan cinta dan dapat menghilangkan kecemasan dan ketakutan serta menjadikan isterinya merasa tenang dengannya.
Berikut beberapa adab yang disebutkan didalam warisan kita untuk membentuk kehidupan baru, semoga bermanfaat :

1.  Niat
Hendaklah niat suami isteri untuk menikah adalah untuk menjaga kehormatannya, berdasarkan sabda Rasulullah saw,”Tiga orang yang memiliki hak atas Allah menolong mereka : seorang yang berjihad di jalan Allah, seorang hamba (berada didalam perjanjian antara dirinya dengan tuannya) yang menginginkan penunaian dan seorang menikah yang ingin menjaga kehormatannya.” (HR. Ahmad, Tirmidzi, Ibnu Majah dan Hakim dari hadits Abu Hurairoh)

2. Berhias dan mempercantik diri.
Hendaknya seorang isteri mempercantik dirinya dengan apa-apa yang dibolehkan Allah swt. Pada dasarnya hal ini dibolehkan kecuali terhadap apa-apa yang diharamkan oleh dalil seperti mencukur kening, menyambung rambut dengan rambut lain, mentatu, mengikir gigi agar lebih cantik. Diharamkan baginya juga mengenakan pakaian yang diharamkan baik pada malam pengantin maupun di luar malam itu. Diperbolehkan baginya menghiasi dirinya dengan emas dan perak sebagaimana biasa dikenakan kaum wanita.
Begitu juga dengan si suami hendaknya memperhias dirinya untuk isterinya kerana hal ini merupakan sebahagian dari menggaulinya dengan cara yang baik. Firman Allah swt :
yang ertinya : “Akan tetapi para suami, mempunyai satu tingkatan kelebihan daripada isterinya.” (QS. Al Baqoroh : 228)
Namun demikian hendaknya upaya menghias diri ini tetap didalam batasan-batasan yang dibenarkan. Tidak dibolehkan baginya mengenakan cincin emas kecuali perak. Tidak dibolehkan baginya mencukur janggot, memanjangkan pakaiannya hingga ke tanah, mengenakan sutera kecuali tehadap apa-apa yang dikecualikan syariat.

3. Lemah lembut terhadap isterinya  
Diriwayatkan oleh Ahmad didalam al Musnad dari Asma binti Yazid bin as Sakan berkata,”Aku pernah menghias Aisyah untuk Rasulullah saw lalu aku mendatangi baginda dan mengajaknya untuk melihat kecantikan Aisyah. Baginda pun mendatanginya dengan membawa segelas susu lalu beliau meminumnya dan memberikannya kepada Aisyah maka Aisyah pun menundukkan kepalanya kerana malu. Asma berkata,”Maka aku menegurnya.” Dan aku katakan kepadanya,”Ambillah (minuman itu) dari tangan Nabi saw.” Asma berkata,”Maka Aisyah pun mengambilnya lalu meminumnya sedikit.”

4. Mendoakan isterinya.
Hendaklah suami meletakkan tangannya di kening isterinya dan mengatakan seperti yang disabdakan Rasulullah saw,”Apabila seorang dari kalian menikah dengan seorang wanita atau membeli seorang pembantu maka hendaklah memegang keningnya lalu menyebut nama Allah azza wa jalla dan berdoa memohon keberkatan dengan mengatakan :
Allahumma Innii Asaluka Min Khoiriha wa Khoiri Ma Jabaltaha Alaihi. Wa Audzu bika Min Syarri wa Syarri Ma Jabaltaha Alaih

Wahai Allah sesungguhnya aku memohon kepada-Mu kebaikannya dan kebaikan dari apa yang Engkau berikan kepadanya serta Aku berlindung kepada-Mu daripada keburukannya dan keburukan yang Engkau berikan kepadanya..”


5. Melaksanakan solat dua rakaat
Diriwayatkan Ibnu Syaibah dari Ibnu Masud, dia mengatakan kepada Abi Huraiz,”Perintahkan dia untuk solat dua rakaat dibelakang (suaminya) dan berdoa,”Allahumma Barik Lii fii Ahlii dan Barik Lahum fii. Allahummajma’ Bainanaa Ma Jama’ta bi Khoirin wa Farriq Bainana idza Farroqta bi Khoirin— 
"Wahai Allah berkatilah aku didalam keluargaku dan berkatilah mereka didalam diriku. Wahai Allah satukanlah kami dengan kebaikan dan pisahkanlah kami jika Engkau menghendaki (kami) berpisah dengan kebaikan pula.”

6. Apa yang dikatakan ketika melakukan jima’ atau saat menggauli isterinya.
Diriwayatkan dari Ibnu Abbas bahwa Nabi saw bersabda,”Apabila seorang dari kalian mendatangi isterinya maka hendaklah dia berdoa,”Allahumma Jannibna asy Syaithon wa Jannib asy Syaithon Ma Rozaqtana—Wahai Allah jauhilah kami dari syaitan dan jauhilah syaitan dari apa-apa yang Engkau rezekikan kepada kami—sesungguhnya Allah Maha Mampu memberikan buat mereka berdua seorang anak yang tidak boleh dicelakai syaitan selamanya.”

7. Diharamkan baginya menyiarkan hal-hal yang rahsia diantara suami isteri
Diriwayatkan oleh Ahmad dari Asma binti Yazid yang saat itu duduk dekat Rasulullah saw bersama dengan kaum laki-laki dan wanita lalu beliau saw bersabda,”Bisa jadi seorang laki-laki menceritakan apa yang dilakukannya dengan istrinya dan bisa jadi seorang istri menceritakan apa yang dilakukannya dengan suaminya.” Maka mereka pun terdiam. Lalu aku bertanya,”Demi Allah wahai Rasulullah sesungguhnya kaum wanita melakukan hal itu begitu juga dengan kaum laki-laki mereka pun melakukannya.” Beliau saw bersabda,”Janganlah kalian melakukannya. Sesungguhnya hal itu bagaikan setan laki-laki berhubungan dengan setan perempuan di jalan lalu (setan laki-laki) menutupi (setan perempuan) sementara orang-orang menyaksikannya.”

8. Berwudhu diantara dua jima’ meskipun mandi adalah lebih utama
Apabila seorang lelaki menggauli isterinya lalu dia ingin kembali mengulanginya maka yang paling utama baginya adalah berwudhu sehingga dapat mengembalikan tenaganya, sebagaimana yang diriwayatkan oleh Muslim dari Abi Said al Khudriy berkata,”Rasulullah saw bersabda,’Apabila seorang dari kalian menggauli isterinya kemudian dia ingin mengulanginya lagi maka berwudhulah diantara kedua (jima) itu.”
Didalam sebuah riwayat,”Seperti wudhu hendak solat.” (HR. Muslim) Abu Naim menambahkan,”Sesungguhnya hal itu akan mengembalikan tenagannya.”

9. Mandi berduaan
Dibolehkan bagi suami isteri untuk mandi secara bersama-sama dalam satu wadah, sebagaimana diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah berkata,”Aku mandi bersama Rasulullah saw dari satu wadah antara diriku dengan dirinya. Tangan kami saling bergantian berebutan sehingga aku mengatakan,”tinggalkan (sedikit air) buatku, tinggalkan buatku.” Dia berkata,”Mereka berdua dalam keadaan junub.”
Dari hadts diatas maka diperbolehkan keduanya telanjang dan saling melihat aurat satu dengan yang lainnya.
Didalam hdits yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan Ibnu Majah dari Muawiyah bin Haidah berkata,”Aku berkata,’Wahai Rasulullah. Apa yang dibolehkan dan dilarang dari aurat kami?’ baginda menjawab,”Jagalah auratmu kecuali terhadap isteri atau hambamu.” Maka dibolehkan bagi salah seorang dari pasangan suami isteri untuk melihat seluruh badan pasangannya dan menyentuhnya hingga kemaluannya berdasarkan hadis ini, kerana kemaluan adalah tempat kenikmatan maka dibolehkan melihat dan menyentuhnya seperti bahagian tubuh lainnya.

10. Bersenda gurau dengan isteri
Diantara senda gurau dan mempergaulinya dengan baik adalah ciuman suami walaupun bukan untuk jima’. Rasulullah saw mencium dan menyentuh isteri-isterinya meskipun mereka dalam keadaan haid atau baginda mencium dan menyentuhnya meskipun baginda sedang dalam keadaan puasa.


sumber :
pakarcinta.com



Monday, June 17, 2013

Tips BaKaL PenGanTin BaRu


1 bulan lebih lagi nak kawen......emmm..dup dup dup dup

As salam semua..
syukur alhamdulillah ats sgala kurniaan Allah..
ari ni CM nk ceghite pasal persiapan nak jadi pengantin baru ni..khas utk pengantin perempuan ye
berdasarkan pengalaman sndiri dan ilmu2 di dalam majalah serta laman sesawang..hehe
kot2 la ade yg trbace blog ni..terutama bakal pengantin kan..hehe
arap2 dpt dijadikan sumber inspirasi utk kalian smua di smping utk menfokuskan CM trhadap ape yg CM buat skrg ni..kot2 ade yg trtinggal ke kan..hehe..kire check up last minute la ni..hihi..
Lebih kurg mcm checklist jugak la tp secara menyeluruh..
klu nk yg lebih detail leh tgk checklist W-Day yg CM buat ..hehe


1.Persiapan Diri

-treatment / spa (DIY atau salun kecantikan)

  • mandi susu / lulur badan 
  • masker muka / facial
  • rawatan rambut
  • rawatan dalaman (alat intim, payudara, organ dalaman wanita spt rahim dll)

-fizikal

  • selim melim kan diri ye supaya muat2 bju pengntin..hihi (x kurus xpe asalkan sihat dan mantopp)
  • tidur cukup (biar cukup rehat)
  • jaga kesihatan diri (elak minum ais trlampau banyak atau jgn minum langsung)
  • jaga pantang larang pemakanan dan ubat-ubatan
  • jaga tingkahlaku dan adab pergaulan

-mental dan emosi

  • fokuskan pada matlamat perkahwinan
  • persiapkan diri utk hadapi tggjwb sbgai seorg isteri
  • matangkan fikiran (sabar dan tenang hadapi ujian dan dugaan)
  • sentiasa fikir positif
  • jgn terlalu fikir negatif
  • perbanyakkan zikir dan selawat ats Nabi (tenangkan diri)
  • perbaiki diri menjadi lebih baik drp sebelum ni
  • stabilkan emosi jika tensyen dan marah2
  • be cool and rileks dan happy2 je..hehe

-rohani

  • perbetulkan niat
  • tingkatkan ilmu agama
  • tingkatkan amalan ibadah
  • perbanyakkan berdoa
  • perbaiki solat
  • perbanyakkan solat-solat sunat
  • perbanyakkan bacaan al-quran
  • memaafkan semua orang

2.Persiapan Majlis Akad Nikah

-dokumen2 kahwin
-juru nikah
-wali dan saksi
-mas kahwin dan wang hantaran
-salinan i/c dan i/c original
-duit upah jurunikah
-hantaran utk pasangan
-persiapan tempat
-persiapan majlis
-pengurusan aturcara majlis
-perbanyakkan berdoa pada Allah semoga dipermudahkan segalanya

3.Persiapan Majlis Sanding/ Walimatul Urus

-persiapan tempat (pelamin, meja beradap,bilik tidur dll)
-persiapan diri dan pasangan
-doorgift utk tetamu
-persiapan majlis
-pengurusan aturcara majlis

4.Persiapan Malam Pertama

-solat sunat
-bersihkan diri dan wangikan diri
-persiapkan diri dengan pakaian yg sesuai
-persiapkan mental dan berfikiran terbuka
-cuba jadi yang terbaik utk pasangan
-perbanyakkan berdoa pada Allah semoga dipermudahkan segalanya


5.Persiapan setelah menjadi isteri 

(to be continued..hihi)

Monday, June 10, 2013

CheCkListT W-Day (ParT 13)


LAGI 2 BULAN NAK KAWEN...CUAK KE BEBEHHHH..DUPDAPDUPDAP


As salam smua..
preparation dlm 85 % ..lega la sket..hehe
update checklist jommm..

border gif photo: gif pics 601b5f34.gif
Checklist

Hantaran
- Hantaran (untuk CM)         : 7 dulang
- Tema                                 : Purple + white + silver

Beg Tangan

Set Perfume
Sirih Junjung + Duit Hantaran
Cincin + Gelang tangan
Wedges
Kain Tenun Pahang + Tudung
CNI (Penjagaan Muka)

- Hantaran (untuk en tunang) : 9 dulang

- Tema                                 : Purple + Turqouise + Yellow + pink

Tafsir Al-Quran + Tasbih

Set Alat Mandian + Perfume
Baju Tshirt + Seluar 
Kain Samping Songket Terengganu + songkok
Dompet + Tali Pinggang
Kain Baju Melayu + butang bju melayu
Sirih Junjung
Pulut Kunyit (Kak Dah)
Cincin 



Dokumen penting

- Borang permohonan nikah                            : Pending
- Borang pengakuan bujang drp imam/majikan : Pending
- Borang lain-lain pengesahan wali                   : Pending
- Borang lain-lain permohonan bermastautin     : Pending




Pulut kahwin
- Nikah & Resepsi : Pulut kuning.Pending (Che Enon)






- Bertandang         : Pending


Senarai tetamu
- Nikah & Resepsi : On progress.
- Bertandang          : Pending




Treatment

Mandi susu 
Facial
Rambut



Persalinan pengantin

c) Tailor
- Nikah : On Progress.Ummi's Task




Doorgift
- Nikah : Pending for upah
- Resepsi : VIP       = Pending (100)
               : Dewasa = Pending (500)
               : Kids      = Pending.(100)
- Bertandang : Pending



Bunga pahar
- Resepsi        : Pending ( Purple + Yellow/Blue Turqouise)
- Bertandang : Pending



Handbouquet
- Nikah    : DIY. Pending
Tema : Purple + White + Pink

Ideas :







- Resepsi : On Progress . Vendor : sekocinorlie
- Bertandang : Pending



Hiburan
- PA system  : Consider done. Abah's task
- Silat            : Consider doneAbah's task
- Bertandang : Pending



Hal lain-lain
- Penunjuk arah               : Design Done.Printing On Progress .Pending
- Bunting/ Banner            : Design Done.Printing On Progress .Pending
- Guestbook                   : DIY.Pending
- Bunga Manggar             : DIY. Pending ( Purple + Pink + Blue Turqouise)



Penginapan
- Family lelaki : PendingAbah's Task



Honeymoon
- Tarikh : After wedding
- Tempat : Pending


Saturday, June 1, 2013

CHecKLisT W-DaY (PaRT 12)



LAGI 2 BULAN NAK KAWEN...CUAK KE BEBEHHHH..DUPDAPDUPDAP


As salam..da lame x update..huhu
almklumlah ngah cuti sekolah ni..
busy memanjang nga KENDURI KAWEN ORANG...
sambil2 tu busy nga mcm2 preparation for W-Day..
yela..cuti ni je yg ade..
last cuti nnt nk dkt raye..huhu..
so,klu bleh preparation da kne 80 % ye..barulah lega sket..huhu...
update checklist jommm..

border gif photo: gif pics 601b5f34.gif
Complete Checklist 

Tarikh
- Nikah         : 10 Ogos 2013
- Resepsi      : 10 Ogos 2013



- Bertandang : 23 November 2013


Tempat
- Nikah         : Rumah Taman D'Lahar
- Resepsi      : Rumah Taman D'Lahar
- Bertandang : Kuantan ( Dewan Taman Tas )



Masa
- Nikah         : 9 am - 10.00 am
- Resepsi       : 11.00 am
- Bertandang : Pending



Warna tema
- Nikah                      : Light purple + white + silver


- Resepsi                    : Purple + Silver
- Outdoor Photoshoot : Blue Turqouise + Black
- Bertandang               : Yellow + Black & Pending



Hal-hal penting
- Duit hantaran   : Sudah ditetapkan oleh encik tunang. Done
- Mas kahwin     : Sudah ditetapkan oleh encik tunang. Done
- Tok kadi          : Done. dah booked



Hantaran
- Hantaran (untuk CM)         : 7 dulang
- Tema                                 : Purple + white + silver

Beg Tangan

Set Perfume
Sirih Junjung + Duit Hantaran
Cincin + Gelang tangan
Wedges
Kain Tenun Pahang + Tudung
CNI (Penjagaan Muka)

- Hantaran (untuk en tunang) : 9 dulang

- Tema                                 : Purple + Turqouise + Yellow + pink

Tafsir Al-Quran + Tasbih

Set Alat Mandian + Perfume
Baju Tshirt + Seluar 
Kain Samping Songket Terengganu + songkok
Dompet + Tali Pinggang
Kain Baju Melayu + butang bju melayu
Sirih Junjung
Pulut Kunyit (Kak Dah)
Cincin 



Kursus kahwin & dokumen penting
- Kursus kahwin (CM)           : Done (29-30 Mac 2013)
- Kursus kahwin (En Tunang) : Done  (20-21 Apr 2013)
- HIV test                               : Pending
- Borang permohonan nikah                            : Pending
- Borang pengakuan bujang drp imam/majikan : Pending
- Borang lain-lain pengesahan wali                   : Pending
- Borang lain-lain permohonan bermastautin     : Pending



Jumlah tetamu
- Nikah   : Done. terdekat, rakan-rakan tersayang, jiran , bakal keluarga
- Resepsi : Done. x ramai (500 org je)
- Bertandang : Pending



Jamuan
- Nikah & Resepsi : Pending
- Bertandang : Pending



Menu
- Nikah & Resepsi : Done. On Listing
- Bertandang          : Pending



Kanopi, meja dan Kerusi
- Nikah & Resepsi : PendingAbah and abe's Task
- Bertandang : Pending



Pulut kahwin
- Nikah & Resepsi : Pulut kuning.Pending (Che Enon)






- Bertandang         : Pending



Kad Kahwin
- Nikah & Resepsi : On progress.Vendor : Kad Kahwin On9
- Bertandang          : Pending



Aturcara Majlis
- Nikah          : Done
- Resepsi       : Done
- Bertandang : Pending


Pelan Majlis
- Nikah          : Done
- Resepsi       : Done




- Bertandang : Pending


Senarai tetamu
- Nikah & Resepsi : On progress.
- Bertandang          : Pending



Mekap
- Nikah    : On progress.
                  Tema : purple + white/ pink (smokey eyes)
                  Lens : Hazel/Lavender


Beautiful shimmering purple eye shadow. Eye makeup for green eyes.





- Resepsi : On progress.
                 Tema : purple + blue turqouise (smokey eyes)






sumber inspirasi : discovermakeupsecrets  and google

- Bertandang : Pending



Henna
- Nikah : Done (Myself)

Tangan :








Sumber inspirasi : Google

Kaki :






sumber inspirasi : Google

- Bertandang : Pending


Tema pelamin dan hiasan
- Nikah & Resepsi : Done (Kak Sahs')
Tema : Purple + Blue Turquiose + Pink

Ideas :







sumber inspirasi : Google

- Bertandang         : Pending

*Vendor resepsi        : Kak Sahs'
* Vendor bertandang : Pending



Persalinan pengantin

a) Kain dan bahan
- Nikah : Done for both.
- Resepsi       : Pending. (sewa je tp xkonfem lg)
- Bertandang : Pending

b) Design
- Nikah : Done for both.


First design : My design




Second design : Ummi's design



Third design/ Final design : Ummi's design



c) Tailor
- Nikah : On Progress.Ummi's Task

d) Kasut
- Nikah           : Done 
- Resepsi         : Done ( Kak Sahs')


Just simple but i really like it..dan yg penting " tak sakit kaki"..huhu..cari punye cari upe2 nye jumpe kt PARKSON Sungei Wang..hehe


- Bertandang   : Pending



Pengapit / dayang
- Bertandang : Consider done. (On listing)



Family attire
- Resepsi      : Done (Blue Turqouise + purple )
- Bertandang : Pending



Pengapit attire :
-Resepsi : Her - Done (My sis) monster tutttt



               Him - Done (His Bro)


-Bertandang : Pending



Hiasan hantaran
- Untuk CM         : Done
- Untuk en tunang : Pending



Official photographer (OP)
- Nikah & Resepsi : Consider done. Fadz Photografer
- Bertandang : Pending



Doorgift
- Nikah : Pending for upah
- Resepsi : VIP       = Pending (100)
               : Dewasa = Pending (500)
               : Kids      = Pending.(100)
- Bertandang : Pending



Bunga pahar
- Resepsi        : Pending ( Purple + Yellow/Blue Turqouise)
- Bertandang : Pending



Handbouquet
- Nikah    : DIY. Pending
Tema : Purple + White + Pink

Ideas :







- Resepsi : On Progress . Vendor : sekocinorlie
- Bertandang : Pending



Hiburan
- PA system  : Consider done. Abah's task
- Silat            : Consider doneAbah's task
- Bertandang : Pending



Hal lain-lain
- Penunjuk arah               : Design Done.Printing On Progress .Pending
- Bunting/ Banner            : Design Done.Printing On Progress .Pending
- Guestbook                   : DIY.Pending
- Bunga Manggar             : DIY. Pending ( Purple + Pink + Blue Turqouise)
- Button badges for family : Done Vendor : Happy 2print



Penginapan
- Family lelaki : PendingAbah's Task



Tambahan
- Spa     : Pending
- Dental : Pending



Honeymoon
- Tarikh : After wedding
- Tempat : Pending

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi