Thursday, August 28, 2014

DiaRi KeLaHiRaN ARSYAD Final


Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam semua..CM nak sambung balik pasal kelahiran my first baby..

Selepas bersalin,baby CM kne masuk wad kanak2 dan CM lak masuk wad utk ibu yg dah brsalin dan ibu yg ngah mengandung..asenye dlm kul 6 pg lebih cmtu la kne masuk wad..mase tu ramai sgt ibu2 dan bakal ibu duk dlm wad tu..maklumlah hospital ni mmg slalu ramai org..huhu

CM hnya mampu baring je ats katil sbb takut jahitan trbukak..jadi kne la duk diam2 je..nak bangun n brgerak pom sgt susah kalau xde org yg nk tolong..hubby lak masuk kejap2 je sbb nk anta brg..ase mcm org lumpuh lak duk ats katil cmtu kalau hubby xde disisi..huhu..sedihnye..kdg2 trlintas kt baby kt wad ats bile tgk ibu2 yg baru brsalin duk brsama dgn anak2 diorg..CM duk sorg2 je..tp nasib baik ade jgk yg same nasib dgn CM dan ade jgk ibu yg ngah mengandung lg..

Dah tengahari pom duk terbaring ats katil tu..lame la jgk smpai ade adik2 yg bakal jururawat ngah praktikal kt situ perasan yg CM masih xbangun2 dr pg td..ingat nk tnggu hubby dtg melawat la baru nak p mandi dan tukar ape yg patut..tapi tunggu punye tunggu sampai nak abis dah waktu melawat hubby x muncul2 pom..sedih yg amat tau..CM ase down sgt mase tu smpai nak nangis..yela..CM penat2 lahirkan anak CM dan anak die jgk, die langsung x jenguk pom..dah la nak brgerak sndiri pom xleh..kalau leh gerak sndiri dah lame dah gerak..ni nak turun katil pom susah..mase tu biasela,,emosi pom lom stabil lg sbb baru lalui pengorbanan besar dlm hidup..huhu..last2..adela adik2 bakal jururawat yg sudi tolong CM turun dr katil n amikkan brg2 CM..huhu..pastu diorang siap amik kerusi tolak lg bwk CM ke tandas dan suh CM mandi dan tukar pe yg patut..terima kasih adik2..smoga Allah prmudahkan diorg jadi jururawat yg cmerlang kelak..amin Ya Allah..

Pada sebelah petang lak, baru hubby muncul..huhu..nasib baik emosi leh kawal lg mase tu dan CM tau msti ade sebab die x dtg..last2 die crite nape die xleh melawat tghari td..baru CM faham,,that's why selagi kte leh sabar kte sabar dulu dan dengar penjelasan drp pasangan kte..jgn mudah prasangka buruk kt si die..tapi xsalah kalau kte ade syak sesuatu..huhu..hubby ade jgk cte yg die ade p tgk baby kt wad ats..tapi xleh sbb kne guna kad pengenalan ibu..alangkah gembira n xsabarnye nk g tgk baby kami..baby yg CM kandung selama 39 minggu 4 hari..huhu...Ya ALLAH besarnye nikmatMU ini..indahnye perasaan ini,,indahnye bergelar seorang ibu utk salah seorang hambaMU,,ummi dan abah pom dtg melawat CM waktu tu..mcm2 perasaan ade..huhu..

CM duk dalam wad tu dalam 2 hari jgk sbb nak make sure leh balik brsama dgn baby..CM dan hubby p tgk baby kami kt wad atas dan nak tatap wajah baby kami buat kali pertama..dah siap bagi kad pengenalan,nurse pom p cari la baby kami..jeng jeng jeng..Alhamdulillah baby CM dlm keadaan yg baik..mungkin baby leh discharge esok brsama dgn CM kot..YA ALLAH..pertama kali tgk baby CM..mcm xprcaya..anak aku ke ni??huhu..seronok beronok gembira xdpt diluahkan dgn kata2..maklumlah pertama kali menjadi ibu dan bapa.,.cmni lah perasaannye..comellllll sgt Ya ALLAH..salah satu kekuasaan ALLAH mnjadikan hamba2NYA..Alhamdulillah anak kami sihat,sempurna fizikalnya dan arap2 smuanye baik2 sahaja..insyaAllah...

Keesokan harinya..Alhamdulillah,CM leh discharge brsama baby CM..syukur sgt2 dpt balik Besut brsama2 baby..xdela susahkan hubby dan family lak..syukur sgt2..huhu..kami kuar dr hospital dlm kul 5 ptg lebih..dlm prjalanan baby baik je..tdo je die..bile dah hampir malam,mule la die nangis..maybe sbb die lapar..huhu..mase tu susu bdn xde lg..sedih sgt xdpt bg susu kt die,,ms mengandung dulu punyela semangat nak bf die spenuhnye..siap beli pam dan bekas2 nak simpan susu lg..tapi harapan cume tggal harapan..susu bdn langsung xkuar..mungkin sbb anak sulung dan ujian utk CM..nak kena urut baru kuar susu..tapi CM xputus asa..CM cuba sedaya upaya nk bg susu badan..tapi terpaksa jgk bg susu botol,,ble susu dah banyak lak,baby pulak reject xnak susu badan..waaaaaa...mungkin sbb die dh terbiase dgn susu botol mase kt wad ari tu..huhu..sedihnye bile die reject..huhu..tapi xpe..cube lagi smpai berjaya...insyaAllah..

Maka bermulalah kisah seorang hamba Allah yg telah dilahirkan oleh CM..semoga baby CM ni menjadi seorang anak yang soleh utk mama dan papa..smoga baby CM menjadi hamba Allah yg taat pada segala perintah Allah dan memelihara agamaNYA..semoga baby CM menjadi seorang yang brmanfaat utk masyarakat,bangsa dan agamanya dan berjaya di dunia dan akhirat..insyaAllah..




Tuesday, August 26, 2014

DiaRi KeLaHiRaN ARSYAD Part 3



Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam semua..CM nak sambung balik pasal kelahiran my first baby..

Pada hari ketiga..mcm biase la..sakit kontraksi makin lama makin kuat dan kerap..sakitnya Allah dan CM je yg tahu..CM tahu hubby pom mcm xtahan tgk CM dlm keadaan cmtu tapi die cube smbunyikan perasaan tu dan buat mcm xde pape..nnt kalau die tunjuk die risau msti CM jadi makin lemah lak..die cuba bagi semangat dan nasihat suh CM kuatkan semangat dan byk2 bersabar..

Bila time nak buang air kecil dan besar pom tersangatlah seksa..duk menahan sakit kontraksi dulu dan meraung sakit sorang2 dalam tandas baru leh melepas tau..huhu..mmg betul2 seksa la..CM redha dan tarik nafas hembus nafas je time sakit kontraksi tu datang..sesungguhnya CM redha dengan ujian ini jika ini lah penghapus dosa2 CM selama ini..Syukur Ya Allah kerana aku masih berpeluang merasa sakit kontraksi nak bersalin ni..ade jgk wanita lain xdpt rase nikmat kesakitan mcm yg CM rase..dan CM tahu setiap wanita yang mengandung akan rase pengalaman yg berbeza2 bagi setiap orang..tak same..begitu jugak dengan rasa sakit kontraksi..masing2 xsama perasaan sakit tu..itulah kekuasaan Allah..ALLAHUAKHBAR..

Dah 3 hari duk dalam wad ni..tapi bukaan sangat la lambat nak bukak..huhu..setiap nurse yg dtg check ade mcm2 ragam dan sikap..tapi semuanye caring sbb slalu jenguk CM kt katil dan borak2 dgn CM..ade jgk nurse yg veteran bagi nasihat dan semangat kt CM sampai buat CM menitiskan air mata..huhu..masa tu dah la hubby xleh masuk wad lagi..duk nangis la sorang2 kt katil sambil duk menahan sakit..huhu..pada masa yg sama,CM kuatkan semangat jgk p berjalan dalam kawasan wad tu utk mudahkan bukak jalan..jalan2 sambil gosok2 pusat dan baca doa Nabi Yunus byk kali..tu petua dan nasihat org2 trsyg,.huhu

Dalam kul 6 ptg,CM makan malam..mase tu langsung xberselera sbb duk menahan sakit..tapi hubby suh makan jgk kot2 la nnt nk bersalin xde tenaga lak..so,CM pom makan jgk lak utk isi perut..hubby ade jgk beli telur separuh masak dan perahan asam limau suh CM makan utk tenaga masa bersalin nnt..tu nasihat dan petua drp pengawal wad..huhu..

Dalam kul 7 mlm lebih cmtu,hubby suh CM check bukaan..dah p check akhirnya..dah bukak 5 cm..nurse ckp kalau dah bukak 5-7 cm da kne masuk labour room dah la..ALHAMDULILLAH.. akhirnya bukak la jgk jln tu walaupom sikit..CM dibawa masuk labour room oleh nurse..hubby kne tunggu kt luar dulu masa tu..CM duk baring dan berjalan2 je kt dlm labour room smbil tunggu bukaan sterusnye..nurse gtau stiap 1 cm bukaan dlm masa 1 jam akan bukak..jd maknanye CM kne tunggu 5 jam lg utk brsalin..tunggu punye tunggu..dh hampir 5 jam iaitu dalam kul 11 mlm..nurse n doktor pom check bukaan..tapi malangnye..bukaan masih sama..tetap 5 cm..doktor trpasa pecahkan air ketuban CM walaupom degupan jantung baby masih konsisten lg..dah pecahkan ketuban doktor gtau air ketuban dh jd warna lain..jd CM dah xbleh brsalin kt hospital setiu lagi dah..kne hantar ke hospital sultanah permaisuri nur zahirah (HSPNZ),Kay Tee..

Pada malam tu jgk,CM dibawa naik ambulans dan hubby follow blakang..pengalaman kedua bg CM naik ambulans..tapi pngalaman ni amatlah dasyat sbb rase mcm roller coaster duk dalam tu..dah la ngah sakit kontraksi mase tu..duk trbaring ats katil tp rase ngah melompat2..bile dh dibwk laju mmg terumbang ambing duk dlm tu..Allah je tau ape yg CM rase..CM sgt risaukan baby mase tu yela takut gegaran yg kuat effect kt baby lak..huhu..seksanye menunggu bile nk sampai hospital..

Dlm kul 12 tgh mlm lebih cmtu dah smpai HSPNZ,CM terus masuk labour room..labour room kt situ sgtlah dekat antara satu sama lain..huhu..mase CM ngah menunggu utk induce, nurse2 dan doktor2 smua ngah sibuk nga bakal2 ibu yg brsebelahan..mcm2 suara CM dengar mase tu..ade yg meraung kesakitan..ade yg tgh nak push..suara2 nurse dan doktor bg smangat..mcm2 la..smua yg negatif ade jgk pengaruh emosi CM mase tu..ade yg xnak teran sbb sakit sgt..smua tu mmg pengaruh emosi CM jgk..ase brdebar mkin kencang dah..hubby ade disisi CM mase tu..die pom ngah menahan sakit pening kepala sbb xcukup tdo..

Nurse mula masukkan induce..setiap 1 jam akn bukak 1 cm..makin lama dan kuat sakit kontraksi tu maknanye makin dekat la nk brsalin..kontraksi yg kuat tu la yg akan membantu kuarkan baby..
dalam kul 3 lebih..CM dah mule rase sakit sgt..rase mcm nk meneran pom ade..ade doktor perempuan india dtg check bukaan..akhirnya bukaan dah hampir 8 cm..ALHAMDULILLAH..ketua doktor malam tu dah la doktor lelaki..tp ade jgk doktor prempuan..nasib baik yg nak deliver baby CM mase tu doktor perempuan..mase ngah kelam kabut tu,doktor ckp suh teran kuat2 kalau rase kontraksi tu dtg..tp cara CM teran xkena..diorg ajar cmn nk terang dan teknik pernafasan semasa meneran..hubby mase tu dh pening2 dh sbb die nmpak darah kuar..die xtahan akhirnye kuar dr labour room tu..CM redha je sbb xleh nk salahkan die jgk..

Dah push2 smpai xtau dh nk push cmne..doktor dh ajar tp jln stay same..xbrape nk bukak..huhu..sedihnye..tibe2 nurse pom gtau degupan jantung baby mkin lame mkin lemah brdasarkan graf CTG..tapi baby cube brenang nk selamatkan diri die dlm air ketuban yg dh berubah warna..huhu..kesian baby..CM perlu usaha lg utk kuarkan baby ni..xleh putus smangat..last2 doktor gtau nk kne vakum baby sbb takut baby lemas..bile dh nk vakum tu, punggung pom kne angkat la..dua2 kaki kne letak ats tmpat pedal tu..msti la byk koyak nnt..huhu..mase tu jgk CM push sehabis daya..dgn suara dan semangat drp nurse2 dan doktor mmg membantu CM meneran mase tu..ade jgk yg tolak perut CM ke bwh supaya baby cpat2 kuar..mase meneran mmg CM langsung xbukak mata..bile doktor ckp kepala baby dh nampak dan kepala baby dah kuar dah sket,CM baru bukak mata..mase tu doktor nak vakum dah kepala baby tp x sempat sbb CM teran kuat2 smpai baby kuar spenuhnye..mase tu smpat jgk tgk doktor lelaki yg episotomi mse tu..die jgk yg tarik baby kuar..bile dah baby susah nk kuar,mmg doktor laki yg kne buat..lgpom die ketua doktor malam tu..nak buat cmne..keadaan tgh darurat mase tu redha jela..dah la tudung CM diorg bukak sbb diorang xnak CM stress dan susah nk push..

ALHAMDULILLAH..SUBHANALLAH..ALLAHUAKHBAR..baby CM kuar tepat jam 4.12 pagi..27 OGOS 2014..brsamaan dengan 1 Zulkaedah 1435H..berat 2.96 kg..doktor letak baby ats dada CM jap sbb nk potong tali pusat..dh potong tali pusat,CM xsmpat pom tgk muka die sbb baby nk kne masukkan dlm wad kanak2..nurse smpat tunjuk babynye "burung" je dulu n tanye CM baby boy ke baby girl..CM mmg dh tau dah baby tu boy sbb dh scan byk kali pom..Alhamdulillah..btol la jangkaan tu..mase tu hanya Allah je tau..betapa leganye..betapa sebaknye..betapa gembiranye...betapa terharu,teruja dan mcm2 perasaan ade mase tu..rase segala beban dan susah sakit selama ni lenyap begitu saje..itulah nikmat sakit bersalin secara normal,.ALHAMDULILLAH..

YA ALLAH..akhirnya aku bergelar seorang ibu..syukur ALHAMDULILLAH YA ALLAH..akhirnye suamiku juga bergelar seorang bapa..akhirnye aku berjaya lahirkan zuriat utk suamiku..SYUKUR YA ALLAH..moga2 baby xde masalah dan dilindungi ALLAH..insyaAllah..

Selepas baby dh dibersihkan dan ditimbang, baby terus dibawa ke wad kanak2 utk rawatan lanjut..CM xdpt tgk dan dgr suara die pom lagi mase tu..tapi harap2 baby selamat..seorang doktor perempuan ditugaskan utk jahit luka jahitan CM..mase tu xrase sgt sakit dijahit tu..dalam 2-3 jam jgk luka CM dijahit dgn hati2 oleh doktor tu smpai abis bius..dah abis bius CM mule la rase sakit yg teramat sgt..YA ALLAH..sakitnye dijahit mentah2..setiap kali jarum masuk dalam kulit,mase tu jgk CM meraung kesakitan mcm kne hiris..air mata mmg laju je mngalir mase tu..smpai abis basah tudung CM duk lap air mata kuar..doktor yg ngah mnjahit tu pom trpaksa wak tak tau je sbb die ngah laksanakan tggjawab die..huhu..

Dalam kul 6 pg lebih, barulah CM leh kuar dr labour room..hubby mase tu ngah tunggu luar bilik..CM cari hubby mase kuar tu dan akhirnye nampak die ngah tersenyum..yela..baru bergelar seorang bapa..pastu CM dibawa masuk ke wad..ALHAMDULILLAH smua dh selamat..cume ngah tunggu keadaan baby la cmne...arap2 baby kami selamat YA ALLAH..huhu


Monday, August 25, 2014

DiaRi KeLaHiRaN ARSYAD Part 2

baby development


Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam semua..CM nak sambung balik pasal kelahiran my first baby..
untuk hari yang kedua..CM still lagi rasa sakit kontraksi tu dan makin kuat rasanye..kadang2 ase nak nangis pom ade sbb x tahan asenye..tambah2 lagi bila sakit kontraksi tu dtg kerap sgt..sampai nak mkn pom x lalu..nak p kencing n berak pom ase sakit..tapi nak x nak memang kena hadapi smua tu kalau dah nk hampir bersalin..anggap je sakit cmne pom tu adelah penghapus dosa2 yang telah kite buat slama ni..
CM cube tenangkan diri dan motivasikan diri sndiri bila kena hadapi sakit kontraksi tu sorang2..hubby hanya leh masuk tgk CM wktu time melawat je..kdg2 time bukan waktu melawat hubby masuk jgk tp sekejap je la..huhu..bila hubby ade die leh tolong gosok2 n urut2kan belakang CM..lega sket sakit tu bile hubby wat cmtu..kite pom ase beban sakit tu kurang sket bile ade org disisi..huhu..

Ya ALLAH..sakitku ini hanya KAU sahaja Yang Maha Mengetahui..tabahkanlah hatiku dan beri kekuatan untukku hadapi semua ini..aku tahu sakit ini hanya sementara sahaja Ya Allah..

smua bakal ibu dan ibu2 yg nak hampir bersalin pasti rase pe yg CM rase skrg..tp kdg2 rase sakit tu x same utk smua org..mungkin rase tu brbeza2 mengikut kemampuan masing2..Allah x kan membebankan ssuatu itu melebihi kemampuan hamba2NYA..hanya Allah sahaja yang tahu apa yg terbaik utk setiap hamba2NYA..bagi CM jika inilah yg trbaik dan trpaksa CM hadapi,CM redha dan lalui ujian ini dgn tenang..demi melahirkan seorang ummat Nabi Muhammad S.A.W dan seorang hamba Allah..

Rase kontraksi makin lama mkin menyakitkan sampai nak tdo pom x lena..huhu..setiap 4-5 jam,nurse akan dtg kt katil CM utk check suhu badan,tekanan darah dan degupan jantung baby..kdg2 die check graf kontraksi..nurse n doktor jgk ade pesan suh check bukaan kalau rase kontraksi mkin kuat atau pecah air ketuban..

CM minta nurse check bukaan..tapi bukaan still lagi 1 cm..Ya Allah..sakit kontraksi tu mcm dh xtertahan dah tp bukaan hanya 1 cm je??huhu..sabar jela kan..mungkin inilah ujian utk CM hadapi..tambah2 lagi ni kan anak sulung,.mungkin bukaan atau jalan masih lagi xbukak..tunggu punye tunggu sebelah malam lak masih lagi 1 cm..huhu..CM cuba kuatkan kaki utk rajinkan diri utk berjalan dan baca doa Nabi Yunus banyak kali dan zikir2 serta selawat..semoga amalan ni dapat cepatkan bukaan..huhu

Hubby xputus2 bagi semangat dan nasihat supaya CM bersabar..huhu..TERIMA KASIH ABANG..sbb slalu brsama syg utk hadapi susah senang brsama..semoga Allah memberkati hidup abang selalu,,huhu..

Sunday, August 24, 2014

DiaRi KeLaHiRaN ARSYAD Part 1


baby development

Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam semua..alhamdulillah..sekarang dah masuk 39 minggu 1 hari kandungan CM ni..
CM nak crite sket tentang pngalaman CM masa saat2 nak lahirkan my first baby ni..mujahid Allah..

Tanggal 24 Ogos 2014..dalam pukul 2 pagi camtu la..CM dah leh rasa kontraksi lebih dari sekali dan kerap berlaku..masa tu ngah tdo..huhu..rasa kontraksi tu dah lain macam..rasa mcm nak bersalin tu hampir tiba..tapi x pasti lagi la..almaklumlah first baby xtau ape2 pom..huhu..

CM tahan jela dan hadapi kontraksi tu dengan tenang..CM tunggu punye tunggu sampai dalam kul 5-6 pagi..sbb masa tu CM ase ssuai la klu nak p hospital pom..CM pom kejutkan hubby kat sebelah..

"abg..sayang ase lain mcm la..sakit kontraksi ni kerap sgt..takut lak.."
en hubby pom ckp, "cuba telefon ummi tanya cmne.."
last2 skali CM telefon ummi CM (walaupom satu rumah)..ye la masa tu ummi pom ngah tdo..ummi pom jawab telefon dan suruh CM p hospital..asenye dh leh p hospital dah tu..huhu
Yela..hospital yang CM nak beranak pom jauh..dalam 45 minit dari rumah..so,kenalah p awal2 takut2 terberanak dlm kete lak..huhu..
CM n hubby pos bersiap2 nk p hospital..nasib baik smua barang MAMA dan BABY untuk ke hospital dh prepare siap2 ade dlm kete..cume bawak diri masing2 jela..

Abah n ummi pom nasihatkan hubby jgn bwk kete laju2 sgt..kot2 la terkejar2 ke hospital kan..lagipom CM cume ase kontraksi je..xtau la ase dah nak bersalin ke belum..pengalaman pertama la katakan..huhu..

Dalam kul 6 pg lebih camtu..CM n hubby dah smpai hospital SETIU..sampi je nurse pasangkan CTG,check tekanan darah dan check bukaan..mula2 tu brdebar jugak lak sbb xpenah2 lagi kena check bukaan..oo..cmtu upenye nak check bukaan..huhu..nurse2 kt situ smuanye baik2 dan cepat mesra..diorang mula pasang CTG kat perut CM sbb nak tgk graf kontraksi yg CM ase..bile dh pasang CTG tu CM leh dgr degupan jantung my first baby ni..alhamdulillah anak mama sihat dlm kandungan mama..happynye sbb xsabar nk tgk mujahid Allah ni..hehe..dlm masa yg sama berdebar jugak nk lalui pengalaman brsalin buat prtama kali ni..

Dah check bukaan, nurse cakap baru 1 cm..huhu..patutlah dh ase sakit lain mcm upe2nye dh bukak 1 cm..huhu..sbb dh bukak n dh rase kontraksi, CM dah kena tahan wad dah pom..masa tu mule la trpikir kan hubby..cmne dgn die nnt..die nak tdo mane..mkn cmne..nak balik umah jauh jugak tu..huhu..hubby cuba tenangkan CM..die cakap die ok je..leh tdo dlm kete ke,.surau ke..mkn pom kt kdai mane2 pom boleh katanye..tapi baju2 die nk kne amik kt umah jgk..jwbnye die kena balik umah dulu amik baju2 pe smua..huhu..kesian kt hubby..msti die penat drive jauh2..

Ya Allah..Kau selamatkan lah suamiku dimana sahaja die berada..berkatilah pengorbanannye trhadapku..masa tu nak nangis pom ade sbb ksian tgk hubby penat tapi die tetap senyum tak nak buat CM risau..huhu..
TERIMA KASIH ABANG..


Saturday, August 16, 2014

3D/4D SCaN



Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam semua..dah lame x update blog ni..huhu..al maklumlah perut dah sarat..tangan pom malas nak menaip..kene tgk mood pulak..kalau rase rajin baru la leh update..

Post kali ni CM nak kongsi pasal 3D/4D scan yg CM dan hubby buat utk our first baby baru2 ni,,hehe
sepatutnye dan sebaiknye nak buat scan 3D/4D ni mase baby dalam usia kandungan 30 minggu dan keatas..tapi mase tu baby CM dah 36 minggu..jadi kelihatannye keadaan baby dah sempit ruangnye utk bergerak..muka die pom die tutup..xdpt la nk nengoknye..huhu..

Tapi xpela..yg penting CM tahu keadaan baby okay dan tiada sebarang masalah..syukur Alhamdulillah..nampak jugak sket2 muke die yg chubby tu..hihi..cume x brape jelas la..kitorg saje je nak try scan tu utk our first baby..lagipom bayaran pom brpatutan..service kt klinik drp kaunter dan Doktor Nazri pom amat bagus..lenkali utk next baby boleh la p lagi kt sini...hehe..patutlah ramai org p KLINIK DR. NAZRI tu..hehe...Tadaaa..ni la hasil scannye..xbrape jelas tapi kami puas hati jugaklah drp xde langsung..huhu




Tu la baby kami..chubby kan pipi die..hihi..tapi xtau la betul ke idaknye..hehe..harap2 cmtu la..leh gigit2 nnt..hahaha..xsabar rasenye nk tgk baby mama papa ni lahir ke dunia..
arap2 baby kuar mase 31 Ogos la ye..leh jadi anak merdeka..hehe..tapi kalau baby nk kuar awal pom jgn la time mama n papa kt Perak lagi ye..kalau boleh mama n papa nak baby jadi Anak Terengganu..insyaAllah..tu doa mama n papa..

Semoga mujahid Allah yg bakal dilahirkan ini sentiasa diperelokkan wajahnya dan segala fizikal luaran dan dalamannye serta akhlak rohaninya..smoga baby mama n papa ni jadi anak soleh dan hamba Allah yang bertaqwa serta mnjadi pembela agama Allah ,bangsa dan negara...insyaAllah..amin ya rabbal alamin..

Semoga Allah permudahkan CM melahirkan mujahid Allah ni dengan keadaan normal..insyaAllah...aminnnn...

TATA..

Friday, August 8, 2014

UpDaTe CheCKLisT UnTuK BaBy DaN MaMa



Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.


Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam semua..kali ni CM nk update semula pasal checklist yang CM buat utk keperluan baby dan mama baby..hehe..
skrg ni CM pregnant dah 9 bulan pom..tunggu masa je ni baby nak kuar..arap2 baby kuar waktu due date die 30hb Ogos atau leh jadi ank merdeka 31hb Ogos..insyaAllah..
so, checklist barang pom spatutnye dh 99 % dah la kan..
Alhamdulillah ade 2 % lagi barang2 yang penting xbeli lagi..ingat nk p beli minggu dpn smbil2 jalan2 window shopping utk mudahkan bersalin..insyaAllah

Dalam membuat persiapan ni, kite kena lah banyakkan membaca dan mencari seberapa banyak ilmu yang boleh..termasuklah baca majalah,blog-blog mommies dan mommies to be dan sentiasa bertanyakan pada orang-orang yang berpengalaman jika kita tidak tahu..

Mana yang dah selesai beli tu TULISAN HITAM..yang tak selesai beli lagi tu TULISAN MERAH...




KEPERLUAN BABY ( PAKAIAN)

1) Bakul pakaian bayi







2) Baju Lengan Panjang dan seluar (10 pasang)

newborn   = 3 pasang
0-3 month = 3 pasang
3-6 month = 4 pasang

3) Baju Lengan Pendek dan seluar

newborn   = 3 pasang
0-3 month = 3 pasang
3-6 month = 4 pasang

4) Bedung




5) Jumpers / Rompers (4 helai)

Pastikan butang kat depan (senang nak pakaikan kt baby)
Pastikan ade yang biasa dan berlubang














6) Blanket bertopi (1 helai)







7) Mittens & Booties (6 pasang)


biasa          = 3 pasang
berlubang = 3 pasang

8) Bonnet @ Topi (4 helai)




9) Baby Bip (3 helai)





10) Barut bayi ( 10 helai)



bertali = 5 helai
zap      = 5 helai






DIAPERING

1) Napkin (10 helai)







2) Botol sembur air

3) Diapers @ lampin pakai buang






4) Wet tisssue



5) Changing mat




6) Nappy liners





7) Baldi dan bakul untuk lampin / baju kotor




8) Detergent khas pencuci baju







BABY CARE & GROOMING

1) Bakul Barang Mandian

2) Baby Bath




3) Baby Shampoo



4) Baby Powder




5) Baby lotion




6) Baby oil



7) Tab Mandian Bayi




8) Tuala mandi (3 helai)


9) Tuala muka




10) Bakul Barangan Grooming &Health Care 

11) Minyak Telon






12) Nappy rush cream 





13) Vicks(pink-khas utk baby)



14) Methylated Spirit- Alcohol 70%- cuci pusat sebelum luruh




15) Gripe water / Colic water (untuk kembung perut bayi)





16) Gunting Kecil 




17) Pemotong Kuku



18) Nasal Aspirator



19) Termometer



20) Sikat / Berus Rambut



21) Toothbrush





22) Cotton Bud  




23) Cotton ball 



BARANGAN BREASTFEEDING

1) Botol Susu 


4oz (2 botol)



9oz (3 botol)



2) Puting (3 biji)


newborn






3) Berus pembersih botol






4) Termos




5) Sterilising tablet 


6) Cecair pencuci botol








7) Breast Pump Set 




8) Cooler Bag Set





9) Warmer (pemanas susu atau makanan) dan Bottle Sterilizer (satu set)






10) Storage Bottle (10 botol)




11)  Nursing Bra 




12) Nursing Cover 





13) Nursing pad disposal



14) Nursing pad washable




15) Ice pack

**Note:

Puting Botol Susu

Size S – 0 – 3 bulan
Size M – 3 – 6 bulan
Size L – 6 – 12 bulan
Size XL – 12 bulan ke atas
Puting X – 6 bulan ke atas (tak tumpah)




NURSERING- KEPERLUAN TIDUR BABY


1) Set tilam





 
2) Katil baby


3) Comforter 

4) Kelambu




BARANGAN ASAS UNTUK MAMA


1) Set Selepas Bersalin


Anugerah



Photo: Set Bersalin Anugerah (Medium) adalah keperluan lengkap untuk ibu bersalin. Ia mengandungi:

Pembersih Wanita Anugerah - Rahsia Kebersihan Wanita
1. 1 botol Rahsia Kebersihan Wanita Anugerah 100 ml
- mengelakkan jangkitan kuman pada luka dan faraj.
- digunakan untuk membersihkan faraj dari darah nifas selepas  bersalin.
- membantu merawat masalah keputihan, menghilangkan bau dan gatal-gatal.
- menolong mengetat dan merapatkan otot-otot sekitar faraj yang kembang selepas bersalin.
- dihasilkan daripada ekstrak sireh, ekstrak pinang, manjakani dan herba serapat.

Minyak Telon Anugerah

2. 1 botol Minyak Telon Anugerah 50 ml
- menghangatkan tubuh bayi, melembab dan melembutkan kulit bayi.
- menghindari bayi daripada mengalami kesejukan yang boleh menyebabkan kembung perut, angin pasang dan sawan angin.
- melindungi bayi dari gigitan nyamuk dan serangga.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya bayi mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada minyak kayu putih, serai, pudina, lengkuas dan limau purut.


Minyak Pilis Anugerah
3. 1 botol Minyak Pilis Anugerah 30 ml
- membantu ibu menghilangkan sakit kepala, kabur mata dan angin.
- melegakan sakit otot, melancarkan pengaliran darah dan memberikan kesan panas.
- didatangkan dalam bentuk minyak supaya mudah meresap ke dalam badan dengan aroma yang nyaman dan menenangkan
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada minyak kayu putih, serai, cengkih, halia bara, lengkuas, minyak buah pala dan minyak avokado.

 Minuman Kesihatan Ubat Bijian Anugerah
4. 1 botol Minuman Kesihatan Ubat Bijian Anugerah 250 ml
- membantu mengecutkan rahim, membuang angin dan toksin serta menghilangkan bisa-bisa di dalam badan.
- merangsang pengeluaran susu ibu yang lebih banyak.
- meningkatkan tenaga dalaman dan melancarkan kembali kitaran haid.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada temulawak, lada pintal, herba kayu serapat dan tahi angin.

Losyen Sejuta Khasiat Anugerah (Haruman Apple Garden)

5. Losyen Sejuta Khasiat Anugerah 150 ml
- membantu mengatasi masalah keputihan dan kitaran haid yang tak menentu.
- membantu mendapatkan semula bentuk badan yang diidamkan dan menghilangkan garis-garis hitam (stretch mark) pada kulit.
- tekstur losyen yang lembut, halus dan tidak melekit memudahkan penyerapan ke dalam kulit untuk mempercepat proses pemulihan.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada minyak kayu putih, limau purut, serai wangi, daun bidara dan minyak avokado.

Minyak Sejuta Rahsia Anugerah

6. 1 botol Minyak Sejuta Rahsia Anugerah 200 ml
- mengeluarkan bisa-bisa dan angin di dalam badan.
- membantu mengurangkan sakit sendi, bengkak, senggugut, sakit pinggang dan 'ular-ular'.
- meningkatkan semula tenaga setelah bersalin.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada lengkuas, minyak avokado, halai bara dan serai.

Minyak Selusuh Anugerah

7. 1 botol Minyak Selusuh Anugerah 30 ml
- membantu memudahkan ibu bersalin di samping meringankan kesakitan ketika saat-saat bersalin.
- memberikan tenaga segera ketika hendak bersalin.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T dan mendapat ketenangan.
- dihasilkan daripada minyak kelapa dara.

Mandian Sauna Herba Anugerah

8. 6 uncang Mandian Sauna Herba Anugerah
- mengeluarkan bisa-bisa dan angin di dalam badan.
- membantu mengurangkan sakit sendi dan otot yang tegang semasa bersalin.
- melancarkan pengaliran darah, menghilangkan masalah keputihan dan menghaluskan tekstur kulit.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada temulawak, daun lempoyang, mengkudu dan tahi angin.

Tungku Bersalin Herba Batu Lava Anugerah untuk ibu

9. 1 unit Tungku Herba Batu Lava Anugerah untuk ibu
- membantu melancarkan peredaran darah, melegakan otot dan membuang angin dari dalam badan.
- mencantikkan kulit dan menghilangkan gatal-gatal, kudis, sakit sendi dan ruam.
- menggunakan batu lava gunung berapi yang berupaya untuk menyimpan dan menyebarkan haba dengan baik dan bertahan lama berbanding batu biasa.

Bengkung Bersalin Anugerah

10. 1 unit bengkung
- diperbuat daripada kain belacu yang tahan lasak, tidak luntur warna dan memberikan sokongan 360 darjah pada tubuh ibu selepas bersalin.
- merapatkan kembali tulang pinggul dan pinggung wanita yang baru bersalin.
- mengempiskan perut dan menaikkan bahagian dada.
- menegangkan kulit yang menggeleber dan menguatkan otot-otot badan selepas bersalin.
- menghalang peranakan daripada 'turun'.


Shaklee


2) Bengkung (dalam set bersalin)

3) Baju Sejuk 

4) Tungku Moden(dalam set bersalin) 

5) Tambahan untuk Set Bersalin 

Tungku bayi

Tungku Bersalin Herba Batu Lava Anugerah untuk bayi

Herba Tangas
Herba Tangas Anugerah

Minuman Kesihatan Gamat Manjakani Anugerah


Minuman Kesihatan Gamat Manjakani Anugerah

Gamat King Anugerah


Gamat King Anugerah

Minyak Berubat Mustajab Nona roguy
Minyak Herbanika Nona roguy



6) Kain Batik

7) Minyak urut (dalam set bersalin)

8) Stokin

9) Pad (Extra Long)

10) Maternity pad



11) Selipar


Alhamdulillah..dah byk selesai barang2 kperluan utk baby dan mama..yg mane xselesai lg tu insyaAllah minggu dpn settle la kot.
Smoga Allah permudahkan segala urusan CM dan hubby utk selesaikan persiapan ni...
Smoga Allah permudahkan rezeki untuk mujahid mama,untuk mama dan papa..amin ya rabb...


KELENGKAPAN LAIN


Checklist kt bwh ni lak maybe pas bersalin baru leh settle sbb mule2 pas bersalin baby xgune lagi kot brg2 kt bwh ni..mane yg penting je dulu diselesaikan..yg bwh ni pom penting jgk tp maybe dlm 3-6 bulan baru leh pikir balik nk settlekan brg2 kt bwh ni..hehe..jgn gelojoh n gopoh gapah nk settle kan smua benda dlm satu masa..tu pom klu anda mampu, just go on..bg CM, CM nak tumpukan satu2..yg pnting baby diberi perhatian spenuhnye dulu..lagipom CM bercuti pjg duk umah je dgn baby..insyaAllah dah start keje balik baru la settle kan brg2 ni..insyaAllah..



1) Stroller
2) Car seat 
3) Baby carrier
4) 
Bouncer
5) Play pen


KELENGKAPAN KE HOSPITAL

Alhamdulillah..yang ni pom dah settle..smua dh letak dlm beg dan siap2 letak dlm bonnet kete kt blakang..klu pe2 jadi terus p hospital je..insyaALLAH harap2 CM dpt bersalin kt TERENGGANU..amin ya rabb..

BEG HOSPITAL MAMA

1) Buku Rawatan Merah 
2) Kad Pengenalan 
3) Guarantee Letter 
4) Telefon Bimbit 
5) Kamera 
6) Baju / T-Shirt 
7) Kain Batik 
8) Tudung / Skaf 
9) Stokin
10) Baju Dalam / Seluar Dalam
11) Tuala Muka
12) Peralatan Mandi
13) Tuala Mandi
14) Bedak
15) Sikat
16) Maternity Pad 
17) Pad Biasa
18) Breast Pad
19) Baju Sejuk
20) Selipar
21) Beg Plastik Baju Kotor
22) Minyak Angin / Urut 
23) Beg Pakaian 
24) Getah rambut
25) Disposable panties (2 set)
26) Breast Pump set

27) Botol susu (kena pandai sorok ni..jgn tunjuk kt nurse)

**Note:
Jangan lupa bawa baju yang akan digunakan untuk pulang ke rumah(bawak la yang lawa skit..and pilih yang longgar dan butang di depan -Mudah Untuk Menyusukan Bayi)

BAKUL HOSPITAL MAMA

1) Air Selusuh
2) Air Zam-Zam
3) Makanan / Minuman( biskut/roti/milo segera)
4) Termos Panas
5) Majalah / Buku / Al-Quran
6) Tisu
7) Bakul makanan
8) Kismis
9) Kurma
]

BEG HOSPITAL BABY

1) Pampers New Born
2) Baju Siang / Malam (panjang)
3) Seluar Siang / Malam (panjang)
4) Mitten & Booties
5) Bedung
6) Barut
7) Topi 
8) Selimut
9) Tuala Mandi Baby 
10) Tuala Muka 
11) Baby Wipes 
12) Baby Bath 
13) Baby Shampoo
14) Baby Powder 
15) Baby Lotion
16) Baby Oil 
17) Vicks 
18) Minyak Telon
19) Diaper Bag
20) Napkin

Ok la..stakat ni tu jela yg CM leh update..nnt pe2 CM update lg k..smoga smua yg dirancang brjalan dengan lancar..

Ya Allah..Kau makbulkanlah doa dan permintaan hambamu ini..amin ya rabbal alamin,..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi