Tuesday, September 30, 2014

Hasif Arsyad 1 month old (CMHA ParT 3)


Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam..Alhamdulillah..25 september 2014 genap umur Arsyad 1 bulan..so.kena p cucuk 1 bulan la kt klinik brdekatan..first time p klinik utk cucuk baby...smuanye kne buat sndiri trmasuk la timbang dan ukur panjang baby..mase ni Arsyad xtau lg nak isap susu badan jadi CM trpaksa bg die susu botol..kalau dtg ke klinik,sepatutnye xleh bawak botol susu..tapi CM bawak jgk la tp senyap2..kot2 la Arsyad lapar n nangis nnt kan susah lak..hubby tolong sembunyikan..hehe..rase nak gelak pom ade..bile Arsyad nangis je,CM senyap2 bg die susu botol,,lagipom bkn sengaja nk bg susu botol tapi Arsyad xreti nak isap lagi nak buat cmne..

Arsyad 1 Bulan

BERAT : 4.47 kg
PANJANG : 57cm

Nak tunggu Arsyad kena cucuk 1 bulan pom lame jgk la..bkn disebabkan ramai org kt dlm klinik tu tapi nurse buat2 sibuk kot..huhu..kesian Arsyad..dah la cuaca panas mase tu..kesian anak mama ni..
bile time nak kne cucuk tu, nurse mesti tanye pasal breastfeeding la..pampers la..dan macam2 la die tnye..bagus la die tnye..kdg2 CM lupe nak tnye..bile die tnye pasal BF, CM ape lagi mestila jawab ade BF Arsyad..tapi dah campur2 dgn susu botol,,CM xcerite pom yg Arsyad xreti nk isap..pastu tibe2 Arsyad nangis merengek-rengek..pe lagi nurse suh la CM BF Arsyad depan2 die sbelum kne cucuk..CM pom pasrah je la..last2 akhirnye anak mama dah pandai BF da..xtau la sebab die nak jaga air muka mama die ke ape..tapi CM mmg teruja sgt mase tu bile Arsyad dah pandai isap..YaAllah..Alhamdulillah..anak mama dah leh BF dah..ase happy sgt mase tu,..sebelum ni dh cube byk kali dah nk BF die tapi ditolaknye bulat2..siap jelir2 lidah lagi tu..mane mama xsedih..huhu..

Bile Arsyad ngah BF dpn nurse bukan main gelojoh lagi die bile dapat..nurse siap puji Arsyad lagi pandai die isap..CM ase nak gelak pom ade sbb tula first time die BF sebenarnye tapi tbe2 dh expert lak..tu la kuasa Allah kan..terima kasih Allah kerana bg CM ase pengalaman ni dan bagi peluang kt Arsyad merasa susu mamanye..dah abis BF,barulah Arsyad kena cucuk..bile first time die kne cucuk,pe lagi die nangis sekuat hati lak..tu la first time CM dengar die nangis kuat cmtu..sebelum ni die nangis sopan je..kesian anak mama ni..nk buat cmne nak sihat kena lah cucuk jgk..CM peluk die sampai die tenang semula..huhu

Tibe2 bile dah malam, Arsyad mule la nangis2..semua org dah xtau nak buat cmne xnak bg die nangis..tok abah,tok ummi,mama dan papa masing2 xtau nk buat cmne..tapi anak mama ni bagus sebab die x nangis berterusan mcm anak org lain..die nangis kejap2 je tapi malam tu mmg xsame mcm malam2 sebelum ni..pastu barulah teringat tengahri td die baru pas kene cucuk..sebab tu la die nangis2..mungkin sbb Arsyad baru terasa penangan kesan cucukan jarum tu..mcm kite jgk la..mesti la ade rase sengal2 kan..bile baby ase cmtu,die mane reti nak ckp,die tau nangis jela..huhu..mule2 tu ingat kembung perut ke ape..dah letak minyak telon dan urut2 betis die da pom still jgk nangis n xleh nak tdo..last2 tok abah die pom letak sket ais ketul kt tempat die kne cucuk iaitu peha sebelah kiri nak bg ase kebas..bile dh letak ketulan ais tu,mule la die berhenti nangis dan sambung tdo..kesian anak mama ni kan..sabar jela ye sayang..huhu..mase tu jgk la papa kuar mlm2 nk p cari ais ketul kt kedai..tapi bile papa dah balik bwk ais ketul tu Arsyad dah nyenyak dah tdo..kesian papa Arsyad..huhu..tula pengalaman pertama buat mama dan papa bile Arsyad xleh nak tdo sebab penangan cucukan jarum..huhu..baru kami tahu dan faham..

Bile dah umur sebulan ni, Arsyad dah pandai senyum dah sket2..tapi respon kt org sekeliling dalam 80 %  sbb maybe die xnampak jelas lg..almaklumlah bulu matanye baru nak tumbuh..kening die pom dah mule tumbuh..tapi bile nak amik gmbr die,die mmg pandai posing..mcm die tau org nak amik gambar die..hehe..Alhamdulillah..semoga anak mama dan papa ni sentiasa sihat walafiat dan aktif cergas cerdik pandai k..amin Ya Allah..



Wednesday, September 24, 2014

Pengurusan diri bayi (CMHA ParT 2)



Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."




As salam..kabare semuanya?? hehe..alhamdulillah..Hasif Arsyad smakin brtambah sihat..tali pusatnya mule trcabut pada hari ke 11..hehe..nk tulis blog pom kne tnggu die tido dulu..huhu..




Tok umminye la yg slalu mandikan die dan uruskan die dr hari prtama die smpai Besut hinggalah sekarang..almklumlah luka jahitan CM blom sembuh2 lg..CM pom takut lg nak mandikan Arsyad sbb badan dan tulangnya masih lembut..biarlah tok ummi Arsyad yg mandikan dulu..CM cube blajar cmne nak mandikan Arsyad dan pakaikan baju die..Alhamdulillah CM dah mahir dah sket2 cara2 nk mandikan Arsyad dan uruskan pakai baju die..




Cara2 nak mandikan baby Arsyad..

Alatan :
Besen mandi bayi
Tempat letak bayi (masa mandi)
Shower Baby Pigeon
Shampoo Baby Pigeon
Air suam
Tuala bayi

CM mandikan Arsyad dalam keadaan duduk ats kerusi sbb luka tak sembuh lg..tok ummi Arsyad mandikan die duduk ats kerusi kecik yg org guna nak basuh baju tu..

Mula2..kena bungkus Arsyad dgn kain napkin supaya die tak meronta2 masa mandi..jgn bukak lg sarung tgn die supaya die x cakar mukenye masa mandi..hehe

Then,basuh kepala Arsyad dulu dengan air suam, pastu letak shampoo sket..pastu gosok2 perlahan rambut dan kepalanye..then bilas dgn air suam..sambil2 tu leh jgk lap2 dan bersihkan muka die..leher die..

Pastu..bukak kain napkin yg membaluti badannya dan sarung tgnnye..letak tepi..

Pusingkan Arsyad  ke belakang..contoh dlm gambar..amik kt Google,,hehe..


dah pusingkan cmtu letakkan sikit shower kt belakang badan die dan sapu perlahan2..dah sapu leh la bilas dgn air suam..

Pastu pusingkan Arsyad ke depan dan letak ats tempat jaring mandi die..CM guna tempat jaring mandi yg murah je..al mklumlah nak jimat kos..lgpom nak wak mandi je pom,,hehe..contoh dalam gambar..amik kt Google jgk..




Dah baringkan Arsyad ats tu,jgn lupe pegang tgn die sbb die mudah gayat..maklumlah baby yg x cukup sebulan lagi mmg cmtu..lagipom leh elakkan die cakar muka die sndiri..letak sket shower kt bdn die dan sapu perlahan2 kt seluruh badan..pastu bilas dgn air suam smpai bersih..Dah siap...

Leh letak ats tuala yg diletak ats riba..leh la pakaikan baju die lak..



Cara2 nak pakai baju seluar Arsyad..

Tikar getah Pureen
ungku Bayi
Iron(Saterika)
Kain Napkin

Baju
Seluar
Barut
Pampers
Sarung Tangan
Sarung Kaki

Minyak Telon Anugerah
Losyen Baby Pigeon
Nappy cream Sebamed
Bedak baby Pigeon
Sikat baby Anakku

Bila Arsyad dah siap mandi,lap2 tubuhnye dengan tuala..jgn lupa lap jugak kt bahagian yg brlipat ye..
Pastu baringkan die ats tikar getah..

Sementara tu panaskan Iron..letak losyen sket kt dua2 tgn die dan urut perlahan2..mula2 urut kat
tapak tgn die dulu,pastu baru urut kt semua jari2 die..dah siap urut leh la pakaikan sarung tgn kt dua2 tgn die utk elakkan die cakar muke die..huhu..

Then,amik tungku bayi letak dalam kain napkin dan bungkus sket..kenakan tungku pada permukaan Iron dlm bberapa saat..pastu tekap kt tgn kte dulu then baru letak kt perut baby..tuam perutnye dlm beberapa minit..kmudian tuam kt kemaluan baby iaitu batunye..yg ni utk baby lelaki ye..utk elakkan angin pasang..tuam dalam 3 kali..then,tuam jgk kat kedua2 tapak kakinye..

Dah siap tuam leh la letak minyak telon kt belakang badan Arsyad..kmudian baru baringkan Arsyad atas barut dan bajunye yg dh siap letak ats tikar getah..contoh dalam gambar..amik kt Google..camni la lebih kurang..



Kalau tali pusat tak tercabut lagi atau pusatnye masih tak sembuh lagi, better letak ubat sapu drp klinik dulu kt pusat die..pastu baru sapukan minyak telon kt perut..kemudian barutkan perut die..CM prefer barut bayi yang zap tu senang..kalau barut  yg bertali tu mcm susah sket..ade jgk beli yg bertali ari tu tp tak gune2 pom..CM suke pakai barut yg berzap lg best dan senang..hehe..

Kemudian letakkan nappy cream sebamed kt pelipat2 kt bhg kemaluan,celah peha dan punggung Arsyad..baru pakaikan pampers..masa ni Arsyad masih pakai pampers saiz newborn sampai umur die sebulan lebih..CM gune pampers drp HUGGIES DRY..setakat ni ok je..xde bocor..

Dah siap pkai pampers leh la sapukan losyen kt dada,bahu,lengan,peha,lutut dan kaki baby dengan losyen..sapu smbil urut2 sket..pastu sapu minyak telon sket kt kedua2 belakang betis dan tapak kakinye..pakaikan seluar dan sarung kaki..

Pakaikan bedak sket kt leher dan muka Arsyad..sikatkan rambutnye..last skali barulah bedung die gune kain napkin yg wak balut tungku td..ok dah siap..anak Mama dah hensem dah pom..hihi..

Biasenye kalau Arsyad nangis masa pkai baju tu maknanye die lapar susu ataupom nak tido la..kdg2 klu die x puas tido pom die mengamuk dan nangis..biaselah baby kan..tu je keje die..huhu





Ok la..Arsyad dah nangis2 tu..dah bangun lak die..nak mintak dukung atau ulit nk tdo la tu..huhu..ok TATA..

Thursday, September 18, 2014

Hasif Arsyad nama diberi (CMHA ParT 1)

Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam..ari ni nak cite ttg CMHA..hehe..pe tu?? kihkihkih..tu la nama utk my baby..

..CHE MUHAMMAD HASIF ARSYAD BIN HASSAN ADLI..

Ape maksud disebalik nama tu..mestilah maksud yg baik2 dan bermakna utk CM dan hubby,.sebagai ibu bapa kite kena lah bagi nama kt anak2 dengan maksud nama yg baik2..insyaAllah semoga anak mnjadi yg baik2 jugak..

CHE
Name ni adalah nama famili CM..keturunan datuk moyang..name ni bukan sebarang name ye..huhu..

MUHAMMAD
Yang Terpuji..dirahmati..the name of the Our Prophet Nabi Muhammad S.A.W

HASIF
Kemas , rapi , yang pintar , yang baik budi bicara

ARSYAD
Yang sangat cerdik


Alhamdulillah..nama anak kami sudah didaftarkan..mcm2 benda kena lalui sepanjang nak daftarkan nama Hasif Arsyad ni..semoga orang2 yang memudahkan urusan kami nnt Allah permudahkan urusan diorang lak..insyaAllah..








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi