Tuesday, April 26, 2011

TaBahKanLah HaTiKu Ya Allah..

~ Sgala yg blaku dn yg akn blaku,Allah shj Yg Maha Mgetahui,wlau perit
mne pon dugaan yg Allah bg,kutelan jua dmi mcari kredhaanNya..kupasrah
sglany pd Allah krn kutahu Allah Mha Adil..smua kjahatan,umpatan,khianat dan hasad
dengki mnusia terhadapku,aku syukur sgt2 krn stiap amaln ibadah yg dilakukn
oleh mnusia2 itu akn kuprolehi dgn FREE dgn izinNya..insyaAllah, dn ape yg anda buat sma ada baik or jahat,itulah yg anda akn dpt..(^_^) ~



























Thursday, April 14, 2011

2011 : KURSUS PEMARKAHAN MATEMATIK UPSR


~ As salam..post kali ini mengenai kursus yang CM hadiri anjuran SK Tg Belanja ~

Kursus ini lebih berkait rapat dengan UPSR..
so, sebagai guru Matematik, kursus ini penting kerana guru Matematik perlu tahu bagaiamana cara pemarkahan subjek Matematik dalam UPSR walaupun tidak mengajar murid Tahun 6..
Peserta kursus yang terlibat adalah daripada beberapa buah sekolah PKG Parit..
penceramahnya adalah mentor CM sendiri iaitu Tuan Haji Rozali bin Din..


Tuan Haji Rozali merupakan guru Matematik sejak berbelas tahun yg lalu..
pengalamannya dalam mengajar subjek ni memberikan beliau byk pengetahuan dalam dunia pemarkahan utk Matematik..
Beliau juga salah seorang pemeriksa kertas soalan Matematik UPSR..

Kursus ini penting kerana :

  • Guru dapat mengetahui bagaimana cara nk beri markah pada setiap jawapan murid
  • Guru dapat membezakan cara jawapan murid mengikut skema pemarkahan yg disediakan
  • Guru dapat memberi markah mengikut kesesuaian jawapan yang diberikan oleh murid walaupon tidak sama dengan skema pemarkahan iaitu brgantung kpd budi bicara seorang guru namun berintergriti..
  • Guru dapat berkongsi masalah dalam memeriksa kertas jawapan murid antara sekolah


Kesimpulannya, CM amat beruntung dapat hadiri kursus ini sebab byk jugak ilmu baru yg CM dpt drp guru-guru Matematik yg berpengalaman..
CM masih baru dlm dunia so that's why i really need a lot of knowledge about Mathematics..not only Maths,but all the subjects that I need to teach..hehe..
ok..smoga ilmu ini bermanfaat untuk skrg dan pd ms akan dtg...in sya Allah..


SeKoLaHKu RuMaHKu..

~ sekolah di mana tempat aku mgajar skrg diibaratkan  mcm rumah sndiri la..baru la enjoy kt skolah..ank muridku lak aku anggap mcm adik bradik aku sndiri..nk anggap mcm anak xsmpai hati lak..aku ni mude lg..huhu..i mude lg k..waa..ade yg ckp aku dah kawen..huhu..nmpak matang la tu kot..hehe..thanks for kritikan yg membina..hihi..rs diri ini begitu matang..kahkahkahkah..~

~ kdg2 ble ank murid slalu duk kongsi crite diorg nga aku, rs diri ni dihargai dn disayangi..hihi..rs mcm diorg suke aku enjoy mengajar diorg n buat lawak atau buat aktiviti yg membolehkan diorg brgerak aktif..yes.i know about it...tapi aku marah atau membebel,tau la diorg aku ni mcmane..ROTAN wajib ditangan,..sampai rotan pom dh nk pecah da..huhu..nmpaknye kne la beli rotan baru..huhu...~

~ Sekolah ni menjadikan aku terasa sperti ahli keluarga...cikgu2 lain merangkap kakak n abang2 aku dn juga mak cik2 dn pakcik2 smuanye baik2..ALHAMDULILLAH..mmg la ade jgk org yg pelik..tp xdela sepelik yg aku penah jumpe sblom ni..huhu..diorg smua baik sgt..THANK YOU ALLAH sbb bagi keluarga skolah yg baik kpdku di saat ini...smoga hubungan kekeluargaan n ukhwahfillah ni terus trjalin slamanya..smoga tiada prasangka buruk dan sbarang perselisihan faham antara kami..lindungi warga skolah kami dibwh prlindunganMU Ya Allah..amin..insyaAllah..~


Anak murid kesayangan Tahun 4 2011( Guru kelas diorg)

warga SKTB

akak2 yg baik

Logo SKTB

pendidikan khas

bilik pra sekolah elayes tempat beristirehat n solat pd hari rabu sempena hari KO-Q

makmal komputer

pintu pagar SKTB
~ SEKOLAHKU RUMAHKU..(^_*)Y ~

Saturday, April 2, 2011

2011 : KURSUS PENGENDALIAN ANALISA ITEM


~ As salam semua..post kali ni berkaitan dengan kursus yg CM hadiri anjuran SK Tg Belanja..~

First of all, we need to know what is meant by "Item Analysis" atau Analisis Item??

Ujian yang baik perlu ada item yang bermutu. Analisis item yang dijalankan selepas sesuatu ujian atau praujian membantu dalam hal pemilihan item.Satu kumpulan item (item pool) yang besar akan memastikan guru memperoleh item yang diperlukan dari semasa ke semasa.

Untuk memastikan bank item yang sentiasa mengandungi item pelbagai strand atau kemahiran yang bermutu, perkara berikut perlu dilaksanakan

  • pelbagai jenis ujian dan item yang bermutu dibina 
  • analisis item untuk memastikan item bermutu dipilih


sumber inspirasi : mahirkmm


Secara keseluruhannya, analisis item ini penting untuk memastikan ujian atau soalan yang dijalankan kepada murid-murid adalah sesuai dengan tahap kognitif mereka supaya objektif PdP dapat dicapai dengan sebaik mungkin.


Apa sebenarnya tujuan kursus ini??

  • Untuk beri pendedahan kepada semua guru SK Tg Belanja mengenai pengendalian Analisa Item/Analisi Item
  • Untuk memudahkan guru-guru yang terlibat untuk menguruskan analisis item ini dan dihantar tepat pada masa tanpa sebarang masalah
  • Untuk memberi pengetahuan baru kepada semua guru



So, itulah tujuan kursus ini..setiap yang susah pasti akan jadi senang kalau kita belajar dan bersabar mghadapinya..

Apa kesan dan manfaat yang CM dapat drp kursus ini??

  1. dapat belajar menganalisis item dalam ujian yang telah dijalankan pd murid
  2. dapat tahu cara dan masalah yang dihadapi dalam menguruskan analisis item
  3. dapat pengalaman baru dalam dunia pendidikan
  4. dapat memberi pengetahuan bermakna sebagai seorang guru


yg ni penceramahnya, GB SK Tg Belanja 2011 En Khalid



Haa..amacam??hehe..baguskan kursus ni..
ape pom terima kasih kepada pihak sekolah kerana menjalankan kursus ini di sekolah..
semoga semua guru dan kakitangan peroleh manfaat drp kursus ini..in sya Allah..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi