Tuesday, July 30, 2013

KaD KahWin ADLiMaH


As salam semua..

alhamdulillah..kad kawen kami dah siap pada bulan 6 lg..
saje settle awal2..
tambah2 lg ade promotion..
so grab la awal2 sbelum trlambat..hehe

Pengalaman cari vendor kad kahwin ni mcm2 ade..

1.kad impian

yang ni bergantung pada diri masing-masing..
bagi CM, CM ade impian utk memiliki kad kahwin yang CM nak dan ada sentimental value..hihi
of course la because this card may be the only one W-Card that I have in my life..dengan izin Allah jua..
so, xsalah kalau kite nak kad kahwin yg lain drp yg lain dan yg penting KITA SUKA SANGAT2 kad tu...hihi
sebelum CM cari vendor, CM tetapkan dulu kad yg macamane yg CM nak..ni antara kad impian CM..

a.kad kahwin 3D pop-up card





b.kad kahwin facebook



c.kad kahwin iphone




d.kad kahwin pasport





e. kad kahwin buku tulis







2.Nilai Harga Kad

Ok, pas decide kad impian..bandingkan harga setiap kad impian tu..dan biar la bersesuaian dgn jenis design dan UKURLAH DI BAJU SENDIRI..huhu..
yg ni mesti kene amik kisah sebab kita kena sedar tahap ekonomi kite di tahap yg mane..
jgn la pilih kad yg menyebabkan kite terkapai2 nk cari duit nak bayar kad2 tu..
nk nilai harga kad ni kena rileks dan tenang je..
tak boleh dipaksa2 atau terdesak..
yg penting kita kena ingat dan tetapkan dlm hati kita yang kad impian ni bkn nak menunjuk2 kat orang lain tapi ianya adalah salah satu yang akan menjadi kenangan manis buat kita dan pasangan sepanjang menguruskan majlis bahagia dlm hidup..yes.this is more important k..


3.Cari Vendor yang pelbagai

Next, ape lagi..kenala..research byk2 dalam kamus GOOGLE or usha2 dalam FACEBOOK pasal vendor kad kahwin ni..
ape yg penting, kite kenalah rajin search dan cuba cari vendor yang ramai pembeli dan berkualiti produknye..
dah rase nk berkomitmen dgn vendor tu kenalah rajin2 kan diri utk bertanye atau email..
kalau die balas, maknanya dia sudi melayan karenah kita dan kena tgk die pandai layan customer ke x..hehe
sebab nnt nk mintak tawaran harga yg menarik kan kena lah nilai jugak vendor tu jenis cmne...hehe..tu sudah semestinye..

4.Bincang dengan tunang/pasangan

Dah usha2 mcm2 jenis vendor kad kahwin, kenalah bincang dgn en tunang atau bakal pasangan anda..hehe
yg ni kite kena bincang jgk walaupun mjlis belah CM dan kami decide buat kad kahwin asing2..
ceritakan ape saje yang kite dah search tentang vendor kad kawen kt en tunang supaya die leh bg pendapat dan membuka jalan utk kite memilih yg mane yg ssuai..hehe..
that's will make the relationship become stronger and he will know what you want and same with you..
actually, kite leh nilai sejauh mane en tunang leh pandu kite buat keputusan yg terbaik...hehe

5.Tetapkan keputusan

Pas bincang,leh la pilih mane yg sesuai dan bertepatan dgn apa yg kite nak..
Ingat, pas buat keputusan kena tanye en tunang atau pasangan sekali lagi sama ade  ok ke tak..
utk kepastian membuat pilihan yg terbaik..hehe


AND THEN...FINALLY..

CM decide nk pilih KAD BENTUK IPHONE..sebabnye....haaa...ni mmg sentimental value jgk..

actually, OUR LOVE BEGINS FROM HANDPHONE..

yes..mesti ade yg xcaye kan..bg yg x alami la..hehe

Kami bertemu melalui enset..
Kami mula berkawan pom melalui enset..
dan akhirnya Kami bercinta pom melalui enset..
dan yang paling peliknye, Kami DECLARE atau MULA BERKAPEL pom melalui enset..tanpa tengok diri masing2 face to face..hihi (naseb baik la..huhu)

ALHAMDULILLAH..mungkin ini dinamakan JODOH DARIPADA ALLAH..

So, sebab tu la CM decide nk buat KAD KAHWIN BENTUK HADPHONE/IPHONE sbgai tanda kenangan yang tersangat manis utk KAMI BERDUA..hihi..

Next..
CM dah decide nak pilih vendor KAD KAHWIN ON9 utk KAD KAHWIN ADLIMAH..hihi
sebabnye..

  • leh design bentuk iphone
  • harga berpatutan
  • layanan servis bagus
  • ikut kehendak pelanggan
  • sabar melayan macam2 karenah pelanggan mcm CM ni (banyak perubahan masa design kad)
  • harga pom leh dirunding
  • design kad yg kreatif dan cantik
  • boleh terima pendapat pelanggan dengan baik
  • kad dihantar terus ke rumah..hehe..(sebab negeri jiran sebelah je..hihi)


DAN INI LAH HASILNYA...








SYUKUR ALHAMDULILLAH..
ase mcm xcaye pom ade bile pegang kad kahwin sndiri..
sebelum ni duk pegang kad kahwin org lain je kan..
hehe..dan ase x percaye jgk sbb kad yg slama ni CM impikan, CM berjaya jadikannye kenyataan..
ALHAMDULILLAH...hehe
kad yg kreatif dan unik..
COZ I LIKE ART AND DESIGN VERY MUCH..

ok la..dh pjg lebar duk cerita pasal kad kahwin..hehe..
kepada sesiapa yg bakal berkahwin, smoga leh jadi inspirasi buat korang...in sya Allah..
DEAR READERS..PLEASE PRAY FOR US..THANKS..

Monday, July 29, 2013

W-Day Will Coming..


As salam semua...

Dup Dap Dup Dap Dup Dap...
ngah berdebor ni..
mane tak berdebor..
lagi 1 minggu lebih nak kawen..
pejam celik pejam celik..
cepat je mase berlalu..
lgpom dah lame x update..
sibuk nga mcm2 benda..
huhu..

So..ape yg nk update ye..checklist??
stakat ni alhamdulillah..lg 10 % kot x siap..
samelah dgn en tunang pom..
nk kne tunggu balik kampung baru leh settle semua..huhu
hujung minggu ni bru leh balik kampung dgn aman..
naseb baik ade org nk teman CM balik kampung nga kete..
brg2 utk majlis byk beli kt Perak..
jadi nk kne bwk balik Terengganu..
penuh padat satu kete..hahaha

Semoga sgalanya dipermudahkan oleh Allah S.W.T..

dear readers..please pray for us k..thanks a lot..;)


Wednesday, July 17, 2013

ReVieW Of CM W-Day's CHeCKLisTs


Lagi 3 minggu lebih nak kawennnnnnnn....

As salam..ari ni CM nk review balik Checklist W-Day yg CM buat dr awal smpai skrg..
so, mudah la sket nk rujuk balik mane yg tertinggal..
nk hampir da waktu tu, jantung  mestila berdebor..
takut ade benda atau perkara penting yg trtinggal...
harap2 smuanye berjalan dgn lancar..in sya Allah..amin ya rabb


Fuhhh..byknye checklist smpai part 15..
hehe..xdela..kadang2 CM copy je checklist yg lepas dan update sket2 mne yg dah berubah atau dah settle..
semua tu memudahkan CM check balik mane yg belom settle atau yg dah settle
so..ape yg dirancang terurus dan berfokus..
supaya matlamat dan pengurusan majlis berjalan dgn lancar tercapai..
In sya Allah..

"Kita hanya mampu merancang..namun Allah jua yg menentukan.."

ape pom kite kne cuba berusaha dan perbaiki mane yg kurang..
usaha sehabis baik bkn hanya separuh harapan je..
mesti kuat semngat dan fikir positif..yeahhhhh..

Next post, CM akan ceghite pasal hasil2 drp pengurusan Checklist ni..
contohnye kad kawen CM..
baju kawen CM..
hantaran utk cik abg CM..
dan lain2 lg..
khas untuk readers yg sudi membaca post2 CM yg bakal pengantin baru..
harap2 leh jadi inspirasi buat korang..sje je nk share..
smoga bermanfaat..hehe

ok..TATA

Wednesday, July 10, 2013

CHeCKLisT W-Day (PaRT 15)

Lagi 1 bulan nak kawennnnnnnn....


W-Day preparation dlm 90 % ..alhamdulillah
update checklist jommm..

border gif photo: gif pics 601b5f34.gif
Checklist

Hantaran


- Hantaran (For Her )      : 7 dulang
- Tema                                 : Purple + white + silver

1.Beg Tangan

2. Wedges
3.Sirih Junjung + Duit Hantaran
4.Cincin + Gelang tangan
5.Kain Tenun Pahang 
6.Set Alat Mandian + Perfume + CNI (Penjagaan Muka)
7.Buku ttg Wanita 

- Hantaran (For Him) : 9 dulang

- Tema                     : Purple + Turqouise + Yellow + pink

Tafsir Al-Quran + Tasbih

Set Alat Mandian + Perfume
Beg sandang + Ray ban
Kain Samping Songket Terengganu + songkok
Dompet + Tali Pinggang
Kain Baju Melayu + butang bju melayu
Sirih Junjung
Pulut Kunyit (Kak Dah)
Cincin (on progress)




Dokumen penting (perempuan sahaja)

1.Borang permohonan nikah (2 helai) : (on progress)
2.Surat pengakuan bujang drp imam/majikan : Pending
3.Borang Keputusan Ujian Saringan HIV (1 salinan)         
4.Sijil Kahwin : 2 salinan
5.Salinan kad pengenalan pengantin (perempuan) : 2 salinan
6.Salinan kad pengenalan dua orang saksi : 2 salinan (on progress)
7.Salinan kad pengenalan wali : 2 salinan




Pulut kahwin
- Nikah & Resepsi : Pulut kuning.Pending (Che Enon)







Senarai tetamu
- Nikah & Resepsi : On Listing



Kad Kahwin
Jemputan dan pengeposan : On progress



Aturcara Majlis
- Nikah          : On progress.
- Resepsi       : On progress.



Kanopi, meja dan Kerusi
- Nikah & Resepsi : On progress. Abg Midi's Task



Jamuan (Catering)
- Resepsi : bayaran



Treatment

Mandi susu 
Facial
Rambut



Henna
- Nikah & resepsi : On Progress

Atas tangan


Tapak Tangan



Kaki





Persalinan pengantin

c) Tailor
- Nikah : On Progress.Ummi's Task



Official photographer (OP)
- Nikah & Resepsi : Bayaran kali kedua. Fadz Photografer




Doorgift
- Nikah : Upah Jurunikah
- Resepsi : VIP       = (on progress)
               : Dewasa = (on progress)
               : Kids      = (on progress)




Handbouquet
- Nikah    : DIY. Pending
Tema : Purple + White 

Ideas :




- Resepsi : On Progress . Vendor : sekocinorlie




Hiburan
- PA system  : Consider done. Abah's task
- Silat            : Consider doneAbah's task



Hal lain-lain
- Penunjuk arah               : Design Done.Printing On Progress .Pending
- Bunting/ Banner            : Design Done.Printing On Progress .Pending
- Guestbook                   : DIY.Pending
- Bunga Manggar             : DIY. On Progress ( Purple + Blue Turqouise)



Penginapan
- Family lelaki : PendingAbah's Task



Honeymoon
- Tarikh : After wedding
- Tempat : Pending


MaRHaBaN Ya RaMaDaN 1434 H



As salam..
Alhamdulillah..
Syukur ke hadrat Allah kerana kita masih berpeluang lagi bertemu dgn Ramadan pada kali ini..
Syukur Alhamdulillah kita dapat berpeluang utk beribadah dengan sebaik mungkin dlm bulan ini..
malah bersungguh-sungguh lagi untuk memperbaiki diri menjadi khalifah bumi serta hamba Allah yang lebih baik lagi drp sebelum ini..
buat bekalan akhirat yg abadi..
kerana bulan Ramadan adalah bulan yang mulia dan istimewa bagi seluruh umat islam sedunia..
Anggaplah Ramadan kali ini Ramadan terakhir buat kita supaya kita nekad dan berazam untuk melakukan ibadah sehabis baik..in sya Allah..

Dari Abu Hurairah r.a., katanya Rasulullah s.a.w bersabda:

 "Apabila datang bulan ramadhan, dibukakan semua pintu syurga."

 -Shahih Bukhari jilid II, no.932.



Ramadan 1434H juga adalah Ramadan terakhir buat CM..
sebagai seorang BUJANG..kehkehkeh..

thn dpn in sya Allah kalau masih berpeluang bertemu Ramadan 1435H, CM dah jadi isteri org dah..


"Semoga Ramadan kali ini lebih bermakna untukku Ya Allah.."

"Semoga Ramadan kali ini dapat menginsafkan aku untuk menjadi hambaMU yg lebih baik untukMU.."

"Semoga Ramadan kali ini dapat menggerakkan hatiku dan tindakanku untuk pertingkatkan imanku demi mencari keredhaanMU di dunia dan akhirat..."






SELAMAT BERPUASA SEMUA..
semoga segala amalan dan ibadah diterima dan diberkati Allah S.W.T..
in sya Allah..
AMIN YA RABBAL ALAMIN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi