Sunday, January 13, 2013

CHecKLiSt W-DaY (PaRT 2)


As salam..kabare semua? arap2 smua yg bace post kali ni, sihat smuanye..
CM nk update balik checklist yg ari tu..
sje je kongsi kt sini..
mane la tau leh jadi inspirasi utk korang yg membacenye dan utk kenangan CM menguruskan mjlis kawen sndiri utk diabadikan dlm blog ni..hehe..
ALHAMDULILLAH masih berkesempatan utk update blog ni,..hehe..
yang dirancang arap2 smuanye terlaksana tapi apa daya kte sbgai hamba ALLAH..
ALLAH jua yg menentukan sgalanye..
kite hanya merancang..
ape pom kne jgk usaha utk laksanakan ape yg telah dirancang..in sya Allah..


  • tarikh kawen
Tarikh kawen  ni masih dlm perbincangan lagi..
walaupom CM dh bincang dgn en tunang dan pilih tarikh yg ssuai dgn keadaan kami, kami kne jgk mnta pndangan ahli kluarga terutama ibu bapa supaya tarikh tu ssuai dan dijgka membawa kebaikan kpd kami..
kalau boleh mase tarikh tu biar smua ahli kluarga kami ade brsama dan leh hadir pd mjlis trsebut..in sya Allah..moga Allah permudahkan sgalanya..amin..

  • tema majlis
Tema majlis dh rancang..tapi brgantung kpd butik pngantin yg kami akan tempah..
kalau ade bju pngtin ssuai dgn tema majlis kami, barulah konfem..hehe

  • tempat majlis
Tempat majlis dah konfem sbb mmg nak buat kt rumah CM je..jimat kos..
mule2 tu ingat nk buat kt MASJID KG GONG KEPAS..tapi dh tukar aturcara..nak kne buat dlm 1 hari je..lagipom lepas akad nikah terus nk sanding..jd better buat kt rumah je..huhu

  • fotografer
yg ini x konfem lg..ingat nk tempah dlm tenet..tp abg sulung cadangkan gune je khidmat staff die ms mjlis kawen abg ari tu..jimat kos..
tp nk kne tgk album dan servis yg diberikan dulu la..klu puas hati baru leh konfem..huhu

  • TEMPAHAN ONLINE
tempahan online nk kne buat dlm 4-5 bulan lg nk kawen kot..better check tempahan awal2 dlm tenet sbb takut dh dibooking oleh org lain..kan susah lak..huhu..jd kne la buat awal2..yg nk kne tempah mcm kt bwh ni la...

kad kawen

tanda jalan

bunting

badges utk femili

tag terima kasih


  • butik pengantin 
Butik pengantin perlu di survey trlebih dahulu sekitar kawasan Jerteh atau yg brdekatan..
kalau berkenan, leh la buat tempahan..CM nk kne survey ni mase cuti skolah je..

pakej pengantin

pelamin

bilik pengantin

tempat makan beradap

baju sanding 1

baju sanding 2


  • brg hantaran 
Barang hantaran ni pom nak kne beli setiap bulan..setiap bulan wajib beli satu atau dua atau tiga barang..
untuk mengurangkan pengeluaran wang yg byk dalam satu masa..kne la rncang setiap bulan..CM dh buat checklist kawen scara terperinci utk setiap bulan..so, kne la ikut checklist tu..in sya Allah..


kek

tafsir al-quran 

tasbih 

dompet dan tali pinggang 

alat mandian 

set perfume 

songkok 

baju melayu 

kain samping songket trganu 

cincin en tunang

pulut semangat 

sirih junjung 

  • kursus kawen 
hehe...kursus kawen pom x p lagi ni..cmne nk kawen..huhu..ingat mmg nk p kursus ms kt IPG KSM lagi..tp mase tu pikio nk p nga en tunang..tapi en tunang malu la plak..so, kene la p sorg2..huhu..tu pom nk kne survey tarikh kursus dlm tenet..

  • HIV test 
yg ni nk kne buat sekurang2nye sebulan sebelum tarikh nikah..

  • dokumen2 kawen 
sebelum uruskan semua ni kne p kursus kawen dulu..huhu

borang permohonan nikah drp jabatan agama 

borang permohonan bermastautin 

borang pengakuan bujang drp imam/majikan 

borang pengesahan wali


  • homestay 
Homestay untuk en tunang dan femili..dlm 2 buah rumah..nk kne survey homestay sekitar kawasan brdekatan dgn rumah..stu homestay budget dlm RM 200 lebih..so, dlm RM 500 kne prepare..

  • tok kadi 
Bincang nga abah sbb abah akan berurusan dgn tok kadi ni..bayaran sbyak RM 200 asenye..

  • catering 
Yang ni pom nk kne bncang nga abah n ummi sbb diorg prnah berurusan dgn org2 catering ni..diorg lebih brpengalaman..so, CM hnya sediakan duit utk prbelanjaan catering nnt..ape pom nk kne setting jemputan seramai 300 org je and then kne doublekan jadi utk 600 org untuk catering..xdela byk lebih mcm ari tu..huhu

  • doorgift 
Pasal doorgift lak, CM ingat nk cari kt Ipoh je..tu pom klu CM xsmpat p Rantau Panjang, Pengkalan Kubor atau Nilai, Seremban..kalau nk banding harga, baik p Ipoh je..asenye lg murah..tp mngkin xsmua brg la yg murah...ntah la..kalau nk mudah, CM p Ipoh je sbb nk tunggu balik kampung cuti pjg pom dlm bulan 3 dan bulan 6 je sempat...huhu..brg2 kt bawah ni la hanya rancangan je..mgkin klu tengk brg2 kt sne nnt dn harga yg ditawarkan, lain plak jadinye..hehe..ape pom kte rancang je..jadi ke x jadi lain kire ye..hehe

goodies bag

bekas jar atau bekas ape2 

kurma - dalam bekas 

kismis -dalam bekas 

kacang tanah - dalam bekas 

gajus - dalam bekas 

badam - dalam bekas 

uncang 

tasbih - dalam uncang 

sejadah mini 


  • guest book 
Yang ni CM ingat nk DIY je..nk kne sediakan barang2 hiasan dan buku tetamu la nnt..
pe pom nk cari idea byk2 dlm tenet dan CM sndiri yg akan kreatifkan diri hias guestbook CM dan en tunang nnt..hihi..x sabor lak nk buat..hehe

  • hiasan hantaran 
Hiasan ni leh cari mase cari doorgift nnt..tempat yg same atau di Jerteh..pengalaman buat hntaran kt adik bradik jd sumber inspirasi bg CM nk gubah hantaran sndiri lak,hehe

bunga-bungaan 

reben 

renda permata 

renda biasa 

rama2 

hiasan sampingan

bakul2

polistrin

kertas pembalut


  • bunga tgn 
Bunga tangan ni asal2nye CM nk tempah kt SEKOCINORLIE..tapi xde respons lak..
emm..xpela..agaknye xde rezeki nk tempah nga die...
CM bleh je DIY sndiri sbb bunga tgn mase tunang ari tu pom DIY sndiri je..
tapi CM ase better gubah sndiri je sbb nnt nk buat pe nga bunga tgn tu ble dh abis mjlis..
klu tempah nnt takut mmbazir lak xde buat pe..xpela..
better DIY sndiri je la..in syaAllah..so, CM kene buat 2 bunga tangan utk akad nikah dan sanding..hihi

nikah

sanding


  • kanopi 
Kanopi ni nk kne tempah jgk..dlm 2 khemah dh cukup kot..jemputan xdela ramai sgt..CM nk simple je..asal majlis slamat dn brjalan lancar sudah cukup..itu harapan CM la..xtau la cmne jdi majlis tu nnt..arap2 smua brjalan lancar..amin..

  • sistem PA dan DJ 
Pasal ni CM biarkan abah CM yg uruskan sbb biasenye pak cik sedare dan kawan die sndiri yg incharge benda ni..
so, xjadi masalah la..pasal byran upah xjadi masalah..akan disediakan..
al mklumlah, ingat nk karaoke nga en tunang nnt..
cehwah first time karaoke di khalayak ramai..
tu pom xtau la jadi ke x..hihi..
kot2 la hangat2 tahi ayam je..kikiki...
ape pom adik CM,CheqNoe @ Hazirah Abdullah msti pnyanyi utama mase ni..
mmg die tu obses dgn karaoke kot...hehe

  • pulut kunyit 
Pulut kunyit ni sbagai ganti utk kek..tu pom rancang je..mgkin ade jgk kek..tempah nga SECRECT RECIPE kot..ape pom tgk la cmne nnt..

  • bunga manggar 
yg ni digunakan mase majlis berarak..CM DIY sndiri je..no hal la..dh biase buat..
CM sedar itu faedahnye kalau kte rajin tolong org slama ni, kte sndiri dpt pngalaman nk buat pe2 je..pengalamn itu lebih brharga dr segalanye..hehe

  • bunga pahar 
Bunga pahar ni nk letak kt pelamin..utk diberi kpd ahli2 kluarga atau sape2 je yg trlibat dgn majlis renjis..kne sediakn telur dalam 150 biji kot..tapi xsemestinye telur je..leh letak coklat atau jeli dlm uncang telur tu..hehe

  • bunga telur 
Bunga telur lak nk diberikan kpd ahli2 kluarga en tunang dan kluarga CM sndiri..tp yg ni letak terus dlm goodies bag..xsemestinye gune telur, leh guna coklat, atau pe2 je yg sesuai..skrg ni zaman moden, mcm2 perubahan CM tgk ble p knduri kawen..

VIP


tetamu belah en tunang


Ok la..asenye setakat ni dulu checklist kali ni..lenkali CM update lg,,hihihi..ok TATA..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi