Monday, June 17, 2013

Tips BaKaL PenGanTin BaRu


1 bulan lebih lagi nak kawen......emmm..dup dup dup dup

As salam semua..
syukur alhamdulillah ats sgala kurniaan Allah..
ari ni CM nk ceghite pasal persiapan nak jadi pengantin baru ni..khas utk pengantin perempuan ye
berdasarkan pengalaman sndiri dan ilmu2 di dalam majalah serta laman sesawang..hehe
kot2 la ade yg trbace blog ni..terutama bakal pengantin kan..hehe
arap2 dpt dijadikan sumber inspirasi utk kalian smua di smping utk menfokuskan CM trhadap ape yg CM buat skrg ni..kot2 ade yg trtinggal ke kan..hehe..kire check up last minute la ni..hihi..
Lebih kurg mcm checklist jugak la tp secara menyeluruh..
klu nk yg lebih detail leh tgk checklist W-Day yg CM buat ..hehe


1.Persiapan Diri

-treatment / spa (DIY atau salun kecantikan)

  • mandi susu / lulur badan 
  • masker muka / facial
  • rawatan rambut
  • rawatan dalaman (alat intim, payudara, organ dalaman wanita spt rahim dll)

-fizikal

  • selim melim kan diri ye supaya muat2 bju pengntin..hihi (x kurus xpe asalkan sihat dan mantopp)
  • tidur cukup (biar cukup rehat)
  • jaga kesihatan diri (elak minum ais trlampau banyak atau jgn minum langsung)
  • jaga pantang larang pemakanan dan ubat-ubatan
  • jaga tingkahlaku dan adab pergaulan

-mental dan emosi

  • fokuskan pada matlamat perkahwinan
  • persiapkan diri utk hadapi tggjwb sbgai seorg isteri
  • matangkan fikiran (sabar dan tenang hadapi ujian dan dugaan)
  • sentiasa fikir positif
  • jgn terlalu fikir negatif
  • perbanyakkan zikir dan selawat ats Nabi (tenangkan diri)
  • perbaiki diri menjadi lebih baik drp sebelum ni
  • stabilkan emosi jika tensyen dan marah2
  • be cool and rileks dan happy2 je..hehe

-rohani

  • perbetulkan niat
  • tingkatkan ilmu agama
  • tingkatkan amalan ibadah
  • perbanyakkan berdoa
  • perbaiki solat
  • perbanyakkan solat-solat sunat
  • perbanyakkan bacaan al-quran
  • memaafkan semua orang

2.Persiapan Majlis Akad Nikah

-dokumen2 kahwin
-juru nikah
-wali dan saksi
-mas kahwin dan wang hantaran
-salinan i/c dan i/c original
-duit upah jurunikah
-hantaran utk pasangan
-persiapan tempat
-persiapan majlis
-pengurusan aturcara majlis
-perbanyakkan berdoa pada Allah semoga dipermudahkan segalanya

3.Persiapan Majlis Sanding/ Walimatul Urus

-persiapan tempat (pelamin, meja beradap,bilik tidur dll)
-persiapan diri dan pasangan
-doorgift utk tetamu
-persiapan majlis
-pengurusan aturcara majlis

4.Persiapan Malam Pertama

-solat sunat
-bersihkan diri dan wangikan diri
-persiapkan diri dengan pakaian yg sesuai
-persiapkan mental dan berfikiran terbuka
-cuba jadi yang terbaik utk pasangan
-perbanyakkan berdoa pada Allah semoga dipermudahkan segalanya


5.Persiapan setelah menjadi isteri 

(to be continued..hihi)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi