Wednesday, September 24, 2014

Pengurusan diri bayi (CMHA ParT 2)



Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."




As salam..kabare semuanya?? hehe..alhamdulillah..Hasif Arsyad smakin brtambah sihat..tali pusatnya mule trcabut pada hari ke 11..hehe..nk tulis blog pom kne tnggu die tido dulu..huhu..




Tok umminye la yg slalu mandikan die dan uruskan die dr hari prtama die smpai Besut hinggalah sekarang..almklumlah luka jahitan CM blom sembuh2 lg..CM pom takut lg nak mandikan Arsyad sbb badan dan tulangnya masih lembut..biarlah tok ummi Arsyad yg mandikan dulu..CM cube blajar cmne nak mandikan Arsyad dan pakaikan baju die..Alhamdulillah CM dah mahir dah sket2 cara2 nk mandikan Arsyad dan uruskan pakai baju die..




Cara2 nak mandikan baby Arsyad..

Alatan :
Besen mandi bayi
Tempat letak bayi (masa mandi)
Shower Baby Pigeon
Shampoo Baby Pigeon
Air suam
Tuala bayi

CM mandikan Arsyad dalam keadaan duduk ats kerusi sbb luka tak sembuh lg..tok ummi Arsyad mandikan die duduk ats kerusi kecik yg org guna nak basuh baju tu..

Mula2..kena bungkus Arsyad dgn kain napkin supaya die tak meronta2 masa mandi..jgn bukak lg sarung tgn die supaya die x cakar mukenye masa mandi..hehe

Then,basuh kepala Arsyad dulu dengan air suam, pastu letak shampoo sket..pastu gosok2 perlahan rambut dan kepalanye..then bilas dgn air suam..sambil2 tu leh jgk lap2 dan bersihkan muka die..leher die..

Pastu..bukak kain napkin yg membaluti badannya dan sarung tgnnye..letak tepi..

Pusingkan Arsyad  ke belakang..contoh dlm gambar..amik kt Google,,hehe..


dah pusingkan cmtu letakkan sikit shower kt belakang badan die dan sapu perlahan2..dah sapu leh la bilas dgn air suam..

Pastu pusingkan Arsyad ke depan dan letak ats tempat jaring mandi die..CM guna tempat jaring mandi yg murah je..al mklumlah nak jimat kos..lgpom nak wak mandi je pom,,hehe..contoh dalam gambar..amik kt Google jgk..




Dah baringkan Arsyad ats tu,jgn lupe pegang tgn die sbb die mudah gayat..maklumlah baby yg x cukup sebulan lagi mmg cmtu..lagipom leh elakkan die cakar muka die sndiri..letak sket shower kt bdn die dan sapu perlahan2 kt seluruh badan..pastu bilas dgn air suam smpai bersih..Dah siap...

Leh letak ats tuala yg diletak ats riba..leh la pakaikan baju die lak..



Cara2 nak pakai baju seluar Arsyad..

Tikar getah Pureen
ungku Bayi
Iron(Saterika)
Kain Napkin

Baju
Seluar
Barut
Pampers
Sarung Tangan
Sarung Kaki

Minyak Telon Anugerah
Losyen Baby Pigeon
Nappy cream Sebamed
Bedak baby Pigeon
Sikat baby Anakku

Bila Arsyad dah siap mandi,lap2 tubuhnye dengan tuala..jgn lupa lap jugak kt bahagian yg brlipat ye..
Pastu baringkan die ats tikar getah..

Sementara tu panaskan Iron..letak losyen sket kt dua2 tgn die dan urut perlahan2..mula2 urut kat
tapak tgn die dulu,pastu baru urut kt semua jari2 die..dah siap urut leh la pakaikan sarung tgn kt dua2 tgn die utk elakkan die cakar muke die..huhu..

Then,amik tungku bayi letak dalam kain napkin dan bungkus sket..kenakan tungku pada permukaan Iron dlm bberapa saat..pastu tekap kt tgn kte dulu then baru letak kt perut baby..tuam perutnye dlm beberapa minit..kmudian tuam kt kemaluan baby iaitu batunye..yg ni utk baby lelaki ye..utk elakkan angin pasang..tuam dalam 3 kali..then,tuam jgk kat kedua2 tapak kakinye..

Dah siap tuam leh la letak minyak telon kt belakang badan Arsyad..kmudian baru baringkan Arsyad atas barut dan bajunye yg dh siap letak ats tikar getah..contoh dalam gambar..amik kt Google..camni la lebih kurang..



Kalau tali pusat tak tercabut lagi atau pusatnye masih tak sembuh lagi, better letak ubat sapu drp klinik dulu kt pusat die..pastu baru sapukan minyak telon kt perut..kemudian barutkan perut die..CM prefer barut bayi yang zap tu senang..kalau barut  yg bertali tu mcm susah sket..ade jgk beli yg bertali ari tu tp tak gune2 pom..CM suke pakai barut yg berzap lg best dan senang..hehe..

Kemudian letakkan nappy cream sebamed kt pelipat2 kt bhg kemaluan,celah peha dan punggung Arsyad..baru pakaikan pampers..masa ni Arsyad masih pakai pampers saiz newborn sampai umur die sebulan lebih..CM gune pampers drp HUGGIES DRY..setakat ni ok je..xde bocor..

Dah siap pkai pampers leh la sapukan losyen kt dada,bahu,lengan,peha,lutut dan kaki baby dengan losyen..sapu smbil urut2 sket..pastu sapu minyak telon sket kt kedua2 belakang betis dan tapak kakinye..pakaikan seluar dan sarung kaki..

Pakaikan bedak sket kt leher dan muka Arsyad..sikatkan rambutnye..last skali barulah bedung die gune kain napkin yg wak balut tungku td..ok dah siap..anak Mama dah hensem dah pom..hihi..

Biasenye kalau Arsyad nangis masa pkai baju tu maknanye die lapar susu ataupom nak tido la..kdg2 klu die x puas tido pom die mengamuk dan nangis..biaselah baby kan..tu je keje die..huhu





Ok la..Arsyad dah nangis2 tu..dah bangun lak die..nak mintak dukung atau ulit nk tdo la tu..huhu..ok TATA..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi