Tuesday, September 30, 2014

Hasif Arsyad 1 month old (CMHA ParT 3)


Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam..Alhamdulillah..25 september 2014 genap umur Arsyad 1 bulan..so.kena p cucuk 1 bulan la kt klinik brdekatan..first time p klinik utk cucuk baby...smuanye kne buat sndiri trmasuk la timbang dan ukur panjang baby..mase ni Arsyad xtau lg nak isap susu badan jadi CM trpaksa bg die susu botol..kalau dtg ke klinik,sepatutnye xleh bawak botol susu..tapi CM bawak jgk la tp senyap2..kot2 la Arsyad lapar n nangis nnt kan susah lak..hubby tolong sembunyikan..hehe..rase nak gelak pom ade..bile Arsyad nangis je,CM senyap2 bg die susu botol,,lagipom bkn sengaja nk bg susu botol tapi Arsyad xreti nak isap lagi nak buat cmne..

Arsyad 1 Bulan

BERAT : 4.47 kg
PANJANG : 57cm

Nak tunggu Arsyad kena cucuk 1 bulan pom lame jgk la..bkn disebabkan ramai org kt dlm klinik tu tapi nurse buat2 sibuk kot..huhu..kesian Arsyad..dah la cuaca panas mase tu..kesian anak mama ni..
bile time nak kne cucuk tu, nurse mesti tanye pasal breastfeeding la..pampers la..dan macam2 la die tnye..bagus la die tnye..kdg2 CM lupe nak tnye..bile die tnye pasal BF, CM ape lagi mestila jawab ade BF Arsyad..tapi dah campur2 dgn susu botol,,CM xcerite pom yg Arsyad xreti nk isap..pastu tibe2 Arsyad nangis merengek-rengek..pe lagi nurse suh la CM BF Arsyad depan2 die sbelum kne cucuk..CM pom pasrah je la..last2 akhirnye anak mama dah pandai BF da..xtau la sebab die nak jaga air muka mama die ke ape..tapi CM mmg teruja sgt mase tu bile Arsyad dah pandai isap..YaAllah..Alhamdulillah..anak mama dah leh BF dah..ase happy sgt mase tu,..sebelum ni dh cube byk kali dah nk BF die tapi ditolaknye bulat2..siap jelir2 lidah lagi tu..mane mama xsedih..huhu..

Bile Arsyad ngah BF dpn nurse bukan main gelojoh lagi die bile dapat..nurse siap puji Arsyad lagi pandai die isap..CM ase nak gelak pom ade sbb tula first time die BF sebenarnye tapi tbe2 dh expert lak..tu la kuasa Allah kan..terima kasih Allah kerana bg CM ase pengalaman ni dan bagi peluang kt Arsyad merasa susu mamanye..dah abis BF,barulah Arsyad kena cucuk..bile first time die kne cucuk,pe lagi die nangis sekuat hati lak..tu la first time CM dengar die nangis kuat cmtu..sebelum ni die nangis sopan je..kesian anak mama ni..nk buat cmne nak sihat kena lah cucuk jgk..CM peluk die sampai die tenang semula..huhu

Tibe2 bile dah malam, Arsyad mule la nangis2..semua org dah xtau nak buat cmne xnak bg die nangis..tok abah,tok ummi,mama dan papa masing2 xtau nk buat cmne..tapi anak mama ni bagus sebab die x nangis berterusan mcm anak org lain..die nangis kejap2 je tapi malam tu mmg xsame mcm malam2 sebelum ni..pastu barulah teringat tengahri td die baru pas kene cucuk..sebab tu la die nangis2..mungkin sbb Arsyad baru terasa penangan kesan cucukan jarum tu..mcm kite jgk la..mesti la ade rase sengal2 kan..bile baby ase cmtu,die mane reti nak ckp,die tau nangis jela..huhu..mule2 tu ingat kembung perut ke ape..dah letak minyak telon dan urut2 betis die da pom still jgk nangis n xleh nak tdo..last2 tok abah die pom letak sket ais ketul kt tempat die kne cucuk iaitu peha sebelah kiri nak bg ase kebas..bile dh letak ketulan ais tu,mule la die berhenti nangis dan sambung tdo..kesian anak mama ni kan..sabar jela ye sayang..huhu..mase tu jgk la papa kuar mlm2 nk p cari ais ketul kt kedai..tapi bile papa dah balik bwk ais ketul tu Arsyad dah nyenyak dah tdo..kesian papa Arsyad..huhu..tula pengalaman pertama buat mama dan papa bile Arsyad xleh nak tdo sebab penangan cucukan jarum..huhu..baru kami tahu dan faham..

Bile dah umur sebulan ni, Arsyad dah pandai senyum dah sket2..tapi respon kt org sekeliling dalam 80 %  sbb maybe die xnampak jelas lg..almaklumlah bulu matanye baru nak tumbuh..kening die pom dah mule tumbuh..tapi bile nak amik gmbr die,die mmg pandai posing..mcm die tau org nak amik gambar die..hehe..Alhamdulillah..semoga anak mama dan papa ni sentiasa sihat walafiat dan aktif cergas cerdik pandai k..amin Ya Allah..



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi