Monday, October 6, 2014

Majlis AQIQAH Hasif Arsyad (CMHA ParT 4)


Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam..ari ni nk cite pasal majlis aqiqah Hasif Arsyad..majlis ni brlangsung pada hari raya aidiladha yg ke 2..Alhamdulillah..2 bhgian drp seekor lembu mama n papa korbankan utk majlis Arsyad..disamping 3 bahagian lain dr tok umi,tok abah dan ummi cheta..kami buat majlis kecil-kecilan je jadi panggil ank beranak dan saudara trdekat je..lagipom ari raye korban kali ni mmg ramai org buat korban..jadi ade jgk la yg dijemput xdpt dtg..xpela..janji majlis tetap diteruskan dan Alhamdulillah semuanye brjalan lancar..

Persiapan Majlis Aqiqah utk Arsyad,mama buat simple jela sebab xajak ramai org..

Goodies bags utk tetamu yg hadir..

Tetamu khas (tahlil dan majlis cukur jambul) - dlm 10 org je

Stiker DIY
Pulut kuning
Surah Yassin + Al Mathurat
Pen

Tetamu - dlm 50 org je

Stiker DIY
Pulut kuning
Surah Yassin + Al Mathurat


ni bekas utk letak pulut kuning..stiker tu CM buat sndiri dan tampal sendiri ye..


Stiker dah siap tampal dalam surah Yassin..semuanye DIY je..

Surah Yassin dan goodie bag (baki beg yg lebih masa majlis kahwin abg sulung)
Tempahan makanan drp catering..utk 70 org makan

Gulai daging
Ayam goreng berempah
Ikan kering
Sambal
Solok Lada
Acar mentah
Buah tembikai

Air Siren(Sirap+Oren) - yg ni buat sndiri..
Ais ketul (2 plastik besar)


Hiasan Katil utk Arsyad..
terlupa nak amik gambar..huhu..CM hias sendiri je..

Barang2 semasa majlis cukur jambul..

sedikit madu + sudu kecil
gunting kecil yg dihias dgn riben
mangkuk utk isi rambut(letak air sedikit)
dulang + kain lapik dulang


Jom tgk gambar2 masa majlis plak jom..

Tok abah Arsyad (baju hijau pucuk pisang) yg mengetuai majlis dan menjadi imam solat hajat..

Ni atok Arsyad ngah potong sket rmbut Arsyad..



Yg pakai bju kuning tu Ayah Long Azmidi (Pak cik Arsyad)

Yg berbaju hitam tu Pak Cik Miji (Pak cik Arsyad)

Mama(OMG..tembamnye mama ni..),Tok wan Arsyad dan Tok Ummi Arsyad
 Gambar2 kt bwh ni sedara mara sepupu sepapat belah mama Arsyad..hehe





Majlis kecik je..jadi xdela ramai sgt org..ni je tinggal..huhu..ummi cheta n pak beb dh balik Key El dah mase ni..huhu..sedara mara yg lain ramai dtg belah petang..


Tok  Abah Arsyad ngah potong rambut Arsyad..

Ciuman kasih drp Tok Abah utk Arsyad..

Papa,Arsyad dan Ayah Long


My Loves,Papa dan Arsyad..cintahati Mama selamanye..love both of you so muchhh...

Alhamdulillah..selesai sudah majlis Aqiqah utk anakanda Hasif Arsyad..mama papa usahakan yg termampu je utk majlis aqiqah Arsyad ni..rase lega sgt majlis ni dah diselesaikan awal2..

Semoga anakanda Hasif Arsyad menjadi anak soleh,cerdik,aktif,cergas dan berjaya bahagia di dunia dan akhirat..amin Ya Allah..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi