Wednesday, November 5, 2014

BuAIaN??RoCKeR LaGi BaGuS uTK ARSYAD (CMHA ParT 6)


Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam semua..salah satu impian CM dh trcapai iaitu nk beli rocker utk Arsyad..hehe..
Alhamdulillah dgn izin Allah jgk CM dpt belikan utk Arsyad..tgkla die..bukan main seronok dan ceria je Arsyad duk dalam rocker tu..xpela mahal sket pom janji puas hati..alah membeli menang memakai la katakan..













CM beli rocker ni secara online dgn qqbabyshop

CM belikan rocker sbb xnak ajar Arsyad naik buai..bukan ape..susah nk brgerak kalau asyik nak berbuai je..xkan lah nak angkut buaian tu ke sana sini..lagipom CM dan hubby dah terbiase travel jauh2..maklumlah CM keje kt Perak..kalau balik kampung lak kt Terengganu..balik rumah mertua lak kt Pahang..kan susah tu kalau nak angkut buaian ke smua negeri yang jauh2 antara satu sama lain..yg pernah travel jauh2 mcm kami leh lah ckp mcm2..kdg2 kami tak buaikan anak guna buaian pom jadi satu masalah bg diorang..ni antara mulut2 longkang yg berkata2 tanpa memikirkan perasaan kami..huhu

"Kenapa tak masuk buai je??kan senang kalau masuk buai.."
"Buai jela kan senang nak buat keje.."
"Saya buaikan anak dah brape org dah xde ape2 pom.."
"X penat ke dodoikan anak cmtu..kan sennag kalau masuk buai..ayun je.."
"Kalau nak dah besar nnt makin susahlah mama papa die nak dodoikan..larat ke??"
 BLA BLA BLA BLA BLA..mcm2 lagi la..

CM cuba pekatkan telinga bile dengar org2 yg tak berpelajaran ckp cmtu..kan kte ckp tak berpelajaran barulah pedas sket kan..bukan ape..kalau die berpelajaran sepatutnye pikirlah sebaiknya..setiap ibu bapa ade hak dan cara mereka sndiri dlm membesarkan anak masing-masing..xpayahlah SEBOKKK sgt nak amik tahu..kalau dh tnye skali tu dan CM dah bg jawapan tu xpyh la tnye lagi soalan yg same..tu yg buat CM jadi geram nak cili2 mulut diorg ni..mulut tu mcm xde insurans main cakap je tanpa pikirkan masalah dan perasaan org lain..siap perli2 lagi tu yg xtahan tu..mcm lah anak2 yg dibuai slama ni elok sgt perangainye..huhu..

Untuk pengetahuan smuaa,kalau nak tahu lebih lanjut pasal buaian ni elok ke tidak baik cari sndiri maklumat tu dalam internet ataua bahan bacaan yg lain..sebelum CM nak buat ape2 mcm2 benda CM rujuk dulu terutamanye carai sndiri maklumat dlm tenet selain tanye umi dan abah iaitu org yg paling kenal dan tahu cmne kte dibesarkan..stiap org berbeza cara ajaran dan perkembangannya..siapa kita nak pertikaikan semua tu..kte jaga tepi kain kite sudahlah.kalau nak nasihat xsalah pom tapi biarlah kena caranye..xperlu la anggap smua yg kte buat tu smuanye betul dan org lain perlu ikut mcm yg kte buat..NOOO..IT'S REALLY ANNOYING OKAY!!..jadilah org yang leeh bagi nasihat dgn baik tapi menghormati hak dan pendapat masing2 pleaseee..huhuhu..

Ape org nak ckp lantak p la..yg positif CM leh jadikan panduan..dan yg negatif tu CM jadikan teladan dan amik mane yg sesuai dgn diri CM..arap2 pasni org yg cetek pengetahuan tu sedar diri dan tahu ape yg die cakap...

CM dan hubby sedaya upaya dgn cara kami trsendiri utk besarkan anakanda kami HASIF ARSYAD..kami tahu kami masih muda..ibu bapa muda la katakan tapi kami sntiasa ade rujukan kami sndiri utk minta nasihat atau pendapat..dan kami sntiasa mgharapkan org sekeliling kami memahami dan menghormati cara kami mendidik anak kami sndiri..malahan my mother (ummi) sndiri pom xprnah buaikan kami enam beradik tau..so..pe salahnye..jgn jadikan isu buaian ni terlalu besar lah..smua tu benda yg smple je..nak buai buai la..tak nak buai sudahlah..THAT'S ALL..huhu..

Setakat ni CM dan hubby mampu dan kuat lagi duk mendodoikan Arsyad ni siang dan malam..selagi kudrat mama papa masih ade..Hasif Arsyad xperlu risau k..skrg ni Alhamdulillah berkat kami mendodoikan die,die dpt tdo dgn senang..tapi tu jarang2 la..sekurang2 nye ade perubahan kat situ..kdg2 die nk tdo just tepuk2 je dah lena dah..kdg2 time die meragam biaselah mamapapa die kenalah usaha keras sket dna bykkan bersabar..biaselah kalau budak yg makin membesar dan sel-sel otak nye sedang berhubung, xsah kalau die x susahkan mamapapa nye..

SEMOGA ANAKANDA HASIF ARSYAD SENTIASA DILINDUNGI ALLAH SELALU..AMIN YA RABB..





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi