Wednesday, June 24, 2015

Hasif Arsyad 9 months old (CMHA ParT 14)



Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

As salam..Alhamdulillah..27 Mei 2015 genap umur Arsyad 9 bulan..

Skrg ni Arsyad dh leh jalan sket2 tp masih brgantung kt pagar or dinding lg..tp xpela..slow2 ye syg..
Gigi lak baru tumbuh 1 batang belah atas..aktiviti menggigit makin mnjadi-jadi nampaknye..hehehe







Tgk gigi die tu..cute sgt kan..hahaha..tu pom bkn main susah nk amik gambar gigi die tu..haha

Dah lame dah  Ummi cheta ajak p KL..yelah nak cuti prtengahan tahun ni kan teringin jgk nak brjalan ke sane..dh lame dah sbenarnye plan nk p umah umicheta sbb Arsyad blom smpai lg kt sane..
mcm2 benda yg menghalangnye..,mase duk kt Perak ari tu pom xsempat nak p Kay El..sibuk bebenor eh..huhu

Plan punye plan,akhirnye berjaya jgk smpai Kay El..Arsyad first time dtg Kay El tau..hahaha..kecik2 dh smpai dh kt Kay El..ummi abah n che yah pom join skali p Kay El tp diorg naik bas..CM,hubby n arsyad naik kete p Kay El sbb pas balik dr Kay El nak terus singgah kt Kuantan..

Sampai Kay El,bkn main hepi ummicheta sbb Arsyad dh smpai umah die..Alhamdulillah..

on da way nk p Kay El,,

duk menggigit je keje die..hehe

p jalan2..






Arsyad p anta tokmi tokbah,cik su n mok yah naik bas nk balik besut...




Arsyad p jalan2 kt IKEA Damansara..sampai jgk kt sini wlaupom dh lame teringin nk dtg sini..mase ni Arsyad dh demam dah..mgkin sbb asyik berjalan je kan..pastu lak perubahan suhu bdn..kejap sejuk kejap panas..kesian kt die..huhu




Cian kt die kan..demam lagi..huhu..ni dh nak balik kuantan dah.,mama lak risau kt Arsyad sbb demam tu kejap kebas kejap panas blik,,


Dah smpai kt kuantan,Arsyad menangis2 sbb xsedap badan..mlm tu mama papa xleh nk tdo sbb die demam n mengigil..mama papa bwk Arsyad p hospital kt bandar Kuanta..mase tu kul 1 pg lebih..
Dah la ramai org duk menunggu..risaunye mama mase tu..menangis tu xpyh ckp la..mmg menangis je keje mama..huhu



Cian ank mama ni..huhu..mgkin sbb mama jgk Arsyad demam cmni kan..maafkan mama ye syg..klu mama xbwk Arsyad p Kay El xdela jd cmni kan..huhu..pasni mama serik dh xnk bwk Arsyad p jln jauh2 lg dah..kne tggu Arsyad setahun dlu bru leh..


Niat dihati nk duk lame lagi kt Kuantan..tapi smalam je duk kt sne sbb xnk mlm sterusnye nnt Arsyad nangis mlm2..cian smua org dlm umah mak abah..kesian jgk kt jiran sebelah..xelna diorg tdo sbb Arsyad nangis mlm2..huhu..kali ni lain mcm sket demam die..biasenye kalau pujuk2 senyap jgk..tp ni xsenyap2..asyik menagis je 24 jam..huhu

Keesokan harinye,pagi2 lagi dh siap2 nk balik Besut sbb asenye Arsyad ni rindu tokbah tokmi die kot..biasenye klu duk kt Besut time die demam cmni tokbah tokmi die la yg duk melayan..huhu..kt Kuantan ni xde org leh layan die cmtu..huhu..ksian kt Arsyad..mama papa nekad dh nk balik Besut..

Papa lak xbrape sihat..terpaksa redah jugak la nk blik Besut..Alhamdulillah..selamat smpai Besut,Arsyad dengar je suara tokbah tokmi die,nampak je tokbah tokmi die,terus segar dr demam tu..nmpak ceria je die..xelh berenggang lgsung die ni dgn tokbah tokmi,..klu sehari dua xpe lg..bile dh nk dekat 3 hari ke 4 hari..lain mcm dh die..huhu..

Dua hari lepas tu,tibe2 kuar bintik2 merah cmni..upe2nye Arsyad ni demam campak..alahai anak..seminggu demam bru kuar bintik2 merah ni..kesian sgt kt die..nak masuk 10 bulan kan mcm2 die kne hadapi..huhu





Dah sakit2 cmni demam campak lak tu..lenguh2 lah bdn die..nasb baik mama cuti sekolah..leh mama gilir2 nga papa jaga Arsyad..bile demam campak ni,lenguh satu bdn la die..asyik nk berdukung je..asyik nk merappp 24 jam,,.cian die..huhu..minum susu pom ats riba mama,,.huhu



Ni first time Arsyad masuk buai..alhamdulillah nak jgk die tdo dlm buaian ni..tp mama xnk ajar Arsyad tdo dlm buai lame2..just mase wktu sakit je,..


bkn main nyenyak lg die tdo..huhu
Nak bawak p klinik tapi campak tu xkuar habis lg..bg die kuar abis dulu bru sapu ubat..trpaksa lah Arsyad duk menahan smpai campak tu kuar..tp die dh xdemam dah cume lenguh2 bdn je kot..

Dalam 3 hari jugak lah campak tu nk kuar..last skali campak tu kuar smpai leher Arsyad je..tp tapak kaki n tapak tgn dh penuh dgn bintik2 merah..mgkin dh kuar semua kot,,

Pastu,xsempat p klinik pom,bintik2 merah tu kembali beransur kurang..alhamdulillah,,Allah jua bg ujian dan Dia juga bg penawar..Arsyad dh makin sembuh..mama papa hepi sgt..hehe..

Sejak mama beli buku soft book utk Arsyad,rajin sungguh die bace buku..alhamdulillah..arap2 anak mama ni rajin bace buku ye..rajin cari ilmu..aaminn..jd ank yg rajin,cerdik dan pandai ye syg..



Semoga ankanda sntiasa jd ank yg soleh,kuat,cerdik,pandai dn dilindungi Allah selalu..aamiinnn ya rabbal alamin..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi