Saturday, May 5, 2012

D.I.Y




Apa maksud  DIY?? CM pasti ramai yg dah tahu kan? terutamanya org yg dah biase DIY utk majlis2 tertentu..hehe...dan kepada yang tak tahu tu boleh la bace ye..CM dah tahu pasal DIY ni cume saje je nak post pasal DIY kt sini sbb CM sndiri akan DIY for my E-day and W-day..tu pom ape yg termampu jelah...huhu..kepada yg tak tahu..jom baca jomm...hehe


DIY  adalah singkatan utk Do It Yourself..iaitu BUAT SENDIRI...




Kenapa Mesti DIY untuk E-day dan W-day serta majlis ape2 pom? 

Untuk menjimatkan budget..

yela..banyak benda nak kena pakai duit..jadi pandai2lah berjimat cermat dan cuba buat sendiri jika boleh dibuat sendiri..kalau nk berjimat tu boleh sgt..yg penting ada kemahuan dan minat untuk buat semua tu..kalau tak minat dan malas nak buat, better jgn la DIY...nanti takde idea lak nk DIY..huhu

Dapat memenuhi citarasa dan naluri hati sendiri...

Semua org mestilah nak yang cantik dan dapat puaskan hati diri sendiri,..nak yg cantik tapi tak cukup duit nak beli, so kenalah rajin DIY sendiri kan? Lainlah kalau ada orang nak tolong sponsor.hohoho..kan best kalau ade yg nak sponsor..hehe..maklumlah bukan selebriti yg glamor pom nak suh org nak sponsor2 ni..huhu

Nak mengelakkan pembaziran...

Yela..takut nanti membazir lak beli2 tapi tak abis guna..kan membazir tu..kalau beli alat2 yg tak berkulat xpela..leh la sedekah kt adik2 yg belom kawen lg..tapi kalau beli benda2 yg mudah berkulat, rugi lah..kan dah membazir tu..huhu..bukan sebab kedekut ye..nak berjimat cermat la jgk ni..huhu..

Untuk “EXERCISE” pada jari jemari tangan dan kaki untuk berseni sikit..

Lagipom CM memang suke buat benda2 seni tak kiralah kraftangan ke, lukisan ke ape2 lah berkaitan dengan gubah2 seni ni..hehe..sukeeeeeeeee sangattttttttttttt...hehe..kadang2 tak tido n tak makan pom xpe asalkan dpt buat SENI ni..yela..bila dah buat, memang KHUSYUKKK HABESSS...hehe..Otak jugak harus dibuat kerahan tenaga supaya sentiasa aktif mencari idea2 yang kreatif..mase akak n abg CM kawen pom CM yg tolong buatkan hantaran dan ape yg patot la....CM tak kisah sbb CM sangat minat buat benda tu semua..hehe..walaupom penat CM tak kisah..hehe..yg penting hati kne lah ikhlas demi melihat diorang bahagia...hihihi..sayang semua...FAMILY FIRST..

Untuk perkembangkan idea untuk menghasilkan sesuatu yg bermakna dan kreatif...sebagai memanfaatkan akal dan ape2 je bakat semulajadi yg dikurniakan oleh Allah..gunakan sebaik mungkin untuk bermanfaat kepada diri sendiri dan org lain...hehe

Kadang2 ape yg kita hasilkan sendiri menjadi sesuatu yg tak ternilai bagi diri kita dan bagi org2 yang menyayangi kita..org akan lebih menghargai barang yang dihasilkan sendiri oleh pemberi..hehe...tol tak??sebab barang yang dihasilkan sendiri tu mmpunyai nilai tersendiri yg amat istimewa..hehe

CM dah banyak survey dan rujuk kat blog2 dalam tenet..byk blog yg CM kunjungi ade pasal DIY ni..jadi leh la dijadikan rujukan utk buat DIY persiapan E-Day dan W-Day nanti..alhamdulillah ade panduan drp kwn2 dlm blog..nak list kt sini, terlalu byk lak..sape2 yg terbace kt sini dan CM ade cite pasal DIY diorang, CM ucapkan jutaan terima kasih kerana idea yg dihasilkan tu dapat dikongsi bersama,..thanks a lot guyss..hehe..

So, ape yg boleh di DIY kan ni??hehehe..


Goodies Bag untuk majlis..
(ihsan dr ATOK GOOGLE)









Skrg ni CM ngah pikio tentang preparation for E-day..nak bg goodies bag cmne..maybe simlple je kot sbb buat kecik2 je..hehe..nnt CM post lg pasal preparation tu ye..hehe..


Doorgift majlis..


http://meonmywedding.blogspot.com/search/label/diy
http://love-is-sayang.blogspot.com/2010/11/diy-kalendar-mini.html

http://love-is-sayang.blogspot.com/2010/10/diy-cd-surah-surah-pilihan-kad-jemputan.html


https://www.facebook.com/keperluanpengantin







Haa..mcm2 bentuk ade kan..hehe..ni baru sikit..ade byk lg kalau cari kat ATOK GOOGLE..suke tgk hasil kreativiti org lain..alhamdulillah byk idea dpt drp kwn2 blogger..thnks a lot guyss..insyaAllah kalau CM ade mase terluang, CM nk buat sndiri doorgift utk tunang dn kawen..mane yg bleh buat sndiri, baiklah buat sndiri..lg jimat dn puas hati..hehe..nnt CM nk prepare brg2 ape yg diprlukan utk DIY Doorgift ni..ape pom kite cite lenkali k..hehe

Veil Nikah
(ihsan dr ATOK GOOGLE..klu ade yg trtengok ade gambar die kt sini, CM mintak maaf..CM cume seacrh kt GOOGLE..huhu..sori jgk xdpt nk letak link smua org..ape pom thanks a lot kt sumbangan photos drp blog2 kwn lain..hehe)
































mcm2 bentuk dn rupa ade kan utk veil ni..hehe..CM sje je berangan nk reka sndiri veil utk majlis nnt..hehe..tunggu jelah hasilnye cmne..hehe

Bunga Telur @ pahar 


Baju Tunang

Baju Sanding

Bunga Tangan

                           Pelamin

Hantaran






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi