Sunday, August 24, 2014

DiaRi KeLaHiRaN ARSYAD Part 1


baby development

Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam semua..alhamdulillah..sekarang dah masuk 39 minggu 1 hari kandungan CM ni..
CM nak crite sket tentang pngalaman CM masa saat2 nak lahirkan my first baby ni..mujahid Allah..

Tanggal 24 Ogos 2014..dalam pukul 2 pagi camtu la..CM dah leh rasa kontraksi lebih dari sekali dan kerap berlaku..masa tu ngah tdo..huhu..rasa kontraksi tu dah lain macam..rasa mcm nak bersalin tu hampir tiba..tapi x pasti lagi la..almaklumlah first baby xtau ape2 pom..huhu..

CM tahan jela dan hadapi kontraksi tu dengan tenang..CM tunggu punye tunggu sampai dalam kul 5-6 pagi..sbb masa tu CM ase ssuai la klu nak p hospital pom..CM pom kejutkan hubby kat sebelah..

"abg..sayang ase lain mcm la..sakit kontraksi ni kerap sgt..takut lak.."
en hubby pom ckp, "cuba telefon ummi tanya cmne.."
last2 skali CM telefon ummi CM (walaupom satu rumah)..ye la masa tu ummi pom ngah tdo..ummi pom jawab telefon dan suruh CM p hospital..asenye dh leh p hospital dah tu..huhu
Yela..hospital yang CM nak beranak pom jauh..dalam 45 minit dari rumah..so,kenalah p awal2 takut2 terberanak dlm kete lak..huhu..
CM n hubby pos bersiap2 nk p hospital..nasib baik smua barang MAMA dan BABY untuk ke hospital dh prepare siap2 ade dlm kete..cume bawak diri masing2 jela..

Abah n ummi pom nasihatkan hubby jgn bwk kete laju2 sgt..kot2 la terkejar2 ke hospital kan..lagipom CM cume ase kontraksi je..xtau la ase dah nak bersalin ke belum..pengalaman pertama la katakan..huhu..

Dalam kul 6 pg lebih camtu..CM n hubby dah smpai hospital SETIU..sampi je nurse pasangkan CTG,check tekanan darah dan check bukaan..mula2 tu brdebar jugak lak sbb xpenah2 lagi kena check bukaan..oo..cmtu upenye nak check bukaan..huhu..nurse2 kt situ smuanye baik2 dan cepat mesra..diorang mula pasang CTG kat perut CM sbb nak tgk graf kontraksi yg CM ase..bile dh pasang CTG tu CM leh dgr degupan jantung my first baby ni..alhamdulillah anak mama sihat dlm kandungan mama..happynye sbb xsabar nk tgk mujahid Allah ni..hehe..dlm masa yg sama berdebar jugak nk lalui pengalaman brsalin buat prtama kali ni..

Dah check bukaan, nurse cakap baru 1 cm..huhu..patutlah dh ase sakit lain mcm upe2nye dh bukak 1 cm..huhu..sbb dh bukak n dh rase kontraksi, CM dah kena tahan wad dah pom..masa tu mule la trpikir kan hubby..cmne dgn die nnt..die nak tdo mane..mkn cmne..nak balik umah jauh jugak tu..huhu..hubby cuba tenangkan CM..die cakap die ok je..leh tdo dlm kete ke,.surau ke..mkn pom kt kdai mane2 pom boleh katanye..tapi baju2 die nk kne amik kt umah jgk..jwbnye die kena balik umah dulu amik baju2 pe smua..huhu..kesian kt hubby..msti die penat drive jauh2..

Ya Allah..Kau selamatkan lah suamiku dimana sahaja die berada..berkatilah pengorbanannye trhadapku..masa tu nak nangis pom ade sbb ksian tgk hubby penat tapi die tetap senyum tak nak buat CM risau..huhu..
TERIMA KASIH ABANG..


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi