Thursday, August 28, 2014

DiaRi KeLaHiRaN ARSYAD Final


Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam semua..CM nak sambung balik pasal kelahiran my first baby..

Selepas bersalin,baby CM kne masuk wad kanak2 dan CM lak masuk wad utk ibu yg dah brsalin dan ibu yg ngah mengandung..asenye dlm kul 6 pg lebih cmtu la kne masuk wad..mase tu ramai sgt ibu2 dan bakal ibu duk dlm wad tu..maklumlah hospital ni mmg slalu ramai org..huhu

CM hnya mampu baring je ats katil sbb takut jahitan trbukak..jadi kne la duk diam2 je..nak bangun n brgerak pom sgt susah kalau xde org yg nk tolong..hubby lak masuk kejap2 je sbb nk anta brg..ase mcm org lumpuh lak duk ats katil cmtu kalau hubby xde disisi..huhu..sedihnye..kdg2 trlintas kt baby kt wad ats bile tgk ibu2 yg baru brsalin duk brsama dgn anak2 diorg..CM duk sorg2 je..tp nasib baik ade jgk yg same nasib dgn CM dan ade jgk ibu yg ngah mengandung lg..

Dah tengahari pom duk terbaring ats katil tu..lame la jgk smpai ade adik2 yg bakal jururawat ngah praktikal kt situ perasan yg CM masih xbangun2 dr pg td..ingat nk tnggu hubby dtg melawat la baru nak p mandi dan tukar ape yg patut..tapi tunggu punye tunggu sampai nak abis dah waktu melawat hubby x muncul2 pom..sedih yg amat tau..CM ase down sgt mase tu smpai nak nangis..yela..CM penat2 lahirkan anak CM dan anak die jgk, die langsung x jenguk pom..dah la nak brgerak sndiri pom xleh..kalau leh gerak sndiri dah lame dah gerak..ni nak turun katil pom susah..mase tu biasela,,emosi pom lom stabil lg sbb baru lalui pengorbanan besar dlm hidup..huhu..last2..adela adik2 bakal jururawat yg sudi tolong CM turun dr katil n amikkan brg2 CM..huhu..pastu diorang siap amik kerusi tolak lg bwk CM ke tandas dan suh CM mandi dan tukar pe yg patut..terima kasih adik2..smoga Allah prmudahkan diorg jadi jururawat yg cmerlang kelak..amin Ya Allah..

Pada sebelah petang lak, baru hubby muncul..huhu..nasib baik emosi leh kawal lg mase tu dan CM tau msti ade sebab die x dtg..last2 die crite nape die xleh melawat tghari td..baru CM faham,,that's why selagi kte leh sabar kte sabar dulu dan dengar penjelasan drp pasangan kte..jgn mudah prasangka buruk kt si die..tapi xsalah kalau kte ade syak sesuatu..huhu..hubby ade jgk cte yg die ade p tgk baby kt wad ats..tapi xleh sbb kne guna kad pengenalan ibu..alangkah gembira n xsabarnye nk g tgk baby kami..baby yg CM kandung selama 39 minggu 4 hari..huhu...Ya ALLAH besarnye nikmatMU ini..indahnye perasaan ini,,indahnye bergelar seorang ibu utk salah seorang hambaMU,,ummi dan abah pom dtg melawat CM waktu tu..mcm2 perasaan ade..huhu..

CM duk dalam wad tu dalam 2 hari jgk sbb nak make sure leh balik brsama dgn baby..CM dan hubby p tgk baby kami kt wad atas dan nak tatap wajah baby kami buat kali pertama..dah siap bagi kad pengenalan,nurse pom p cari la baby kami..jeng jeng jeng..Alhamdulillah baby CM dlm keadaan yg baik..mungkin baby leh discharge esok brsama dgn CM kot..YA ALLAH..pertama kali tgk baby CM..mcm xprcaya..anak aku ke ni??huhu..seronok beronok gembira xdpt diluahkan dgn kata2..maklumlah pertama kali menjadi ibu dan bapa.,.cmni lah perasaannye..comellllll sgt Ya ALLAH..salah satu kekuasaan ALLAH mnjadikan hamba2NYA..Alhamdulillah anak kami sihat,sempurna fizikalnya dan arap2 smuanye baik2 sahaja..insyaAllah...

Keesokan harinya..Alhamdulillah,CM leh discharge brsama baby CM..syukur sgt2 dpt balik Besut brsama2 baby..xdela susahkan hubby dan family lak..syukur sgt2..huhu..kami kuar dr hospital dlm kul 5 ptg lebih..dlm prjalanan baby baik je..tdo je die..bile dah hampir malam,mule la die nangis..maybe sbb die lapar..huhu..mase tu susu bdn xde lg..sedih sgt xdpt bg susu kt die,,ms mengandung dulu punyela semangat nak bf die spenuhnye..siap beli pam dan bekas2 nak simpan susu lg..tapi harapan cume tggal harapan..susu bdn langsung xkuar..mungkin sbb anak sulung dan ujian utk CM..nak kena urut baru kuar susu..tapi CM xputus asa..CM cuba sedaya upaya nk bg susu badan..tapi terpaksa jgk bg susu botol,,ble susu dah banyak lak,baby pulak reject xnak susu badan..waaaaaa...mungkin sbb die dh terbiase dgn susu botol mase kt wad ari tu..huhu..sedihnye bile die reject..huhu..tapi xpe..cube lagi smpai berjaya...insyaAllah..

Maka bermulalah kisah seorang hamba Allah yg telah dilahirkan oleh CM..semoga baby CM ni menjadi seorang anak yang soleh utk mama dan papa..smoga baby CM menjadi hamba Allah yg taat pada segala perintah Allah dan memelihara agamaNYA..semoga baby CM menjadi seorang yang brmanfaat utk masyarakat,bangsa dan agamanya dan berjaya di dunia dan akhirat..insyaAllah..




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi