Tuesday, August 26, 2014

DiaRi KeLaHiRaN ARSYAD Part 3



Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam semua..CM nak sambung balik pasal kelahiran my first baby..

Pada hari ketiga..mcm biase la..sakit kontraksi makin lama makin kuat dan kerap..sakitnya Allah dan CM je yg tahu..CM tahu hubby pom mcm xtahan tgk CM dlm keadaan cmtu tapi die cube smbunyikan perasaan tu dan buat mcm xde pape..nnt kalau die tunjuk die risau msti CM jadi makin lemah lak..die cuba bagi semangat dan nasihat suh CM kuatkan semangat dan byk2 bersabar..

Bila time nak buang air kecil dan besar pom tersangatlah seksa..duk menahan sakit kontraksi dulu dan meraung sakit sorang2 dalam tandas baru leh melepas tau..huhu..mmg betul2 seksa la..CM redha dan tarik nafas hembus nafas je time sakit kontraksi tu datang..sesungguhnya CM redha dengan ujian ini jika ini lah penghapus dosa2 CM selama ini..Syukur Ya Allah kerana aku masih berpeluang merasa sakit kontraksi nak bersalin ni..ade jgk wanita lain xdpt rase nikmat kesakitan mcm yg CM rase..dan CM tahu setiap wanita yang mengandung akan rase pengalaman yg berbeza2 bagi setiap orang..tak same..begitu jugak dengan rasa sakit kontraksi..masing2 xsama perasaan sakit tu..itulah kekuasaan Allah..ALLAHUAKHBAR..

Dah 3 hari duk dalam wad ni..tapi bukaan sangat la lambat nak bukak..huhu..setiap nurse yg dtg check ade mcm2 ragam dan sikap..tapi semuanye caring sbb slalu jenguk CM kt katil dan borak2 dgn CM..ade jgk nurse yg veteran bagi nasihat dan semangat kt CM sampai buat CM menitiskan air mata..huhu..masa tu dah la hubby xleh masuk wad lagi..duk nangis la sorang2 kt katil sambil duk menahan sakit..huhu..pada masa yg sama,CM kuatkan semangat jgk p berjalan dalam kawasan wad tu utk mudahkan bukak jalan..jalan2 sambil gosok2 pusat dan baca doa Nabi Yunus byk kali..tu petua dan nasihat org2 trsyg,.huhu

Dalam kul 6 ptg,CM makan malam..mase tu langsung xberselera sbb duk menahan sakit..tapi hubby suh makan jgk kot2 la nnt nk bersalin xde tenaga lak..so,CM pom makan jgk lak utk isi perut..hubby ade jgk beli telur separuh masak dan perahan asam limau suh CM makan utk tenaga masa bersalin nnt..tu nasihat dan petua drp pengawal wad..huhu..

Dalam kul 7 mlm lebih cmtu,hubby suh CM check bukaan..dah p check akhirnya..dah bukak 5 cm..nurse ckp kalau dah bukak 5-7 cm da kne masuk labour room dah la..ALHAMDULILLAH.. akhirnya bukak la jgk jln tu walaupom sikit..CM dibawa masuk labour room oleh nurse..hubby kne tunggu kt luar dulu masa tu..CM duk baring dan berjalan2 je kt dlm labour room smbil tunggu bukaan sterusnye..nurse gtau stiap 1 cm bukaan dlm masa 1 jam akan bukak..jd maknanye CM kne tunggu 5 jam lg utk brsalin..tunggu punye tunggu..dh hampir 5 jam iaitu dalam kul 11 mlm..nurse n doktor pom check bukaan..tapi malangnye..bukaan masih sama..tetap 5 cm..doktor trpasa pecahkan air ketuban CM walaupom degupan jantung baby masih konsisten lg..dah pecahkan ketuban doktor gtau air ketuban dh jd warna lain..jd CM dah xbleh brsalin kt hospital setiu lagi dah..kne hantar ke hospital sultanah permaisuri nur zahirah (HSPNZ),Kay Tee..

Pada malam tu jgk,CM dibawa naik ambulans dan hubby follow blakang..pengalaman kedua bg CM naik ambulans..tapi pngalaman ni amatlah dasyat sbb rase mcm roller coaster duk dalam tu..dah la ngah sakit kontraksi mase tu..duk trbaring ats katil tp rase ngah melompat2..bile dh dibwk laju mmg terumbang ambing duk dlm tu..Allah je tau ape yg CM rase..CM sgt risaukan baby mase tu yela takut gegaran yg kuat effect kt baby lak..huhu..seksanye menunggu bile nk sampai hospital..

Dlm kul 12 tgh mlm lebih cmtu dah smpai HSPNZ,CM terus masuk labour room..labour room kt situ sgtlah dekat antara satu sama lain..huhu..mase CM ngah menunggu utk induce, nurse2 dan doktor2 smua ngah sibuk nga bakal2 ibu yg brsebelahan..mcm2 suara CM dengar mase tu..ade yg meraung kesakitan..ade yg tgh nak push..suara2 nurse dan doktor bg smangat..mcm2 la..smua yg negatif ade jgk pengaruh emosi CM mase tu..ade yg xnak teran sbb sakit sgt..smua tu mmg pengaruh emosi CM jgk..ase brdebar mkin kencang dah..hubby ade disisi CM mase tu..die pom ngah menahan sakit pening kepala sbb xcukup tdo..

Nurse mula masukkan induce..setiap 1 jam akn bukak 1 cm..makin lama dan kuat sakit kontraksi tu maknanye makin dekat la nk brsalin..kontraksi yg kuat tu la yg akan membantu kuarkan baby..
dalam kul 3 lebih..CM dah mule rase sakit sgt..rase mcm nk meneran pom ade..ade doktor perempuan india dtg check bukaan..akhirnya bukaan dah hampir 8 cm..ALHAMDULILLAH..ketua doktor malam tu dah la doktor lelaki..tp ade jgk doktor prempuan..nasib baik yg nak deliver baby CM mase tu doktor perempuan..mase ngah kelam kabut tu,doktor ckp suh teran kuat2 kalau rase kontraksi tu dtg..tp cara CM teran xkena..diorg ajar cmn nk terang dan teknik pernafasan semasa meneran..hubby mase tu dh pening2 dh sbb die nmpak darah kuar..die xtahan akhirnye kuar dr labour room tu..CM redha je sbb xleh nk salahkan die jgk..

Dah push2 smpai xtau dh nk push cmne..doktor dh ajar tp jln stay same..xbrape nk bukak..huhu..sedihnye..tibe2 nurse pom gtau degupan jantung baby mkin lame mkin lemah brdasarkan graf CTG..tapi baby cube brenang nk selamatkan diri die dlm air ketuban yg dh berubah warna..huhu..kesian baby..CM perlu usaha lg utk kuarkan baby ni..xleh putus smangat..last2 doktor gtau nk kne vakum baby sbb takut baby lemas..bile dh nk vakum tu, punggung pom kne angkat la..dua2 kaki kne letak ats tmpat pedal tu..msti la byk koyak nnt..huhu..mase tu jgk CM push sehabis daya..dgn suara dan semangat drp nurse2 dan doktor mmg membantu CM meneran mase tu..ade jgk yg tolak perut CM ke bwh supaya baby cpat2 kuar..mase meneran mmg CM langsung xbukak mata..bile doktor ckp kepala baby dh nampak dan kepala baby dah kuar dah sket,CM baru bukak mata..mase tu doktor nak vakum dah kepala baby tp x sempat sbb CM teran kuat2 smpai baby kuar spenuhnye..mase tu smpat jgk tgk doktor lelaki yg episotomi mse tu..die jgk yg tarik baby kuar..bile dah baby susah nk kuar,mmg doktor laki yg kne buat..lgpom die ketua doktor malam tu..nak buat cmne..keadaan tgh darurat mase tu redha jela..dah la tudung CM diorg bukak sbb diorang xnak CM stress dan susah nk push..

ALHAMDULILLAH..SUBHANALLAH..ALLAHUAKHBAR..baby CM kuar tepat jam 4.12 pagi..27 OGOS 2014..brsamaan dengan 1 Zulkaedah 1435H..berat 2.96 kg..doktor letak baby ats dada CM jap sbb nk potong tali pusat..dh potong tali pusat,CM xsmpat pom tgk muka die sbb baby nk kne masukkan dlm wad kanak2..nurse smpat tunjuk babynye "burung" je dulu n tanye CM baby boy ke baby girl..CM mmg dh tau dah baby tu boy sbb dh scan byk kali pom..Alhamdulillah..btol la jangkaan tu..mase tu hanya Allah je tau..betapa leganye..betapa sebaknye..betapa gembiranye...betapa terharu,teruja dan mcm2 perasaan ade mase tu..rase segala beban dan susah sakit selama ni lenyap begitu saje..itulah nikmat sakit bersalin secara normal,.ALHAMDULILLAH..

YA ALLAH..akhirnya aku bergelar seorang ibu..syukur ALHAMDULILLAH YA ALLAH..akhirnye suamiku juga bergelar seorang bapa..akhirnye aku berjaya lahirkan zuriat utk suamiku..SYUKUR YA ALLAH..moga2 baby xde masalah dan dilindungi ALLAH..insyaAllah..

Selepas baby dh dibersihkan dan ditimbang, baby terus dibawa ke wad kanak2 utk rawatan lanjut..CM xdpt tgk dan dgr suara die pom lagi mase tu..tapi harap2 baby selamat..seorang doktor perempuan ditugaskan utk jahit luka jahitan CM..mase tu xrase sgt sakit dijahit tu..dalam 2-3 jam jgk luka CM dijahit dgn hati2 oleh doktor tu smpai abis bius..dah abis bius CM mule la rase sakit yg teramat sgt..YA ALLAH..sakitnye dijahit mentah2..setiap kali jarum masuk dalam kulit,mase tu jgk CM meraung kesakitan mcm kne hiris..air mata mmg laju je mngalir mase tu..smpai abis basah tudung CM duk lap air mata kuar..doktor yg ngah mnjahit tu pom trpaksa wak tak tau je sbb die ngah laksanakan tggjawab die..huhu..

Dalam kul 6 pg lebih, barulah CM leh kuar dr labour room..hubby mase tu ngah tunggu luar bilik..CM cari hubby mase kuar tu dan akhirnye nampak die ngah tersenyum..yela..baru bergelar seorang bapa..pastu CM dibawa masuk ke wad..ALHAMDULILLAH smua dh selamat..cume ngah tunggu keadaan baby la cmne...arap2 baby kami selamat YA ALLAH..huhu


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi