Friday, August 8, 2014

UpDaTe CheCKLisT UnTuK BaBy DaN MaMa



Doaku untuk anakku

" Ya Allah peliharalah anak ini selama ia berada diatas muka bumi ini dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan-Mu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan dalam kehidupannya,murahkanlah rezekinya.


Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


As salam semua..kali ni CM nk update semula pasal checklist yang CM buat utk keperluan baby dan mama baby..hehe..
skrg ni CM pregnant dah 9 bulan pom..tunggu masa je ni baby nak kuar..arap2 baby kuar waktu due date die 30hb Ogos atau leh jadi ank merdeka 31hb Ogos..insyaAllah..
so, checklist barang pom spatutnye dh 99 % dah la kan..
Alhamdulillah ade 2 % lagi barang2 yang penting xbeli lagi..ingat nk p beli minggu dpn smbil2 jalan2 window shopping utk mudahkan bersalin..insyaAllah

Dalam membuat persiapan ni, kite kena lah banyakkan membaca dan mencari seberapa banyak ilmu yang boleh..termasuklah baca majalah,blog-blog mommies dan mommies to be dan sentiasa bertanyakan pada orang-orang yang berpengalaman jika kita tidak tahu..

Mana yang dah selesai beli tu TULISAN HITAM..yang tak selesai beli lagi tu TULISAN MERAH...




KEPERLUAN BABY ( PAKAIAN)

1) Bakul pakaian bayi







2) Baju Lengan Panjang dan seluar (10 pasang)

newborn   = 3 pasang
0-3 month = 3 pasang
3-6 month = 4 pasang

3) Baju Lengan Pendek dan seluar

newborn   = 3 pasang
0-3 month = 3 pasang
3-6 month = 4 pasang

4) Bedung




5) Jumpers / Rompers (4 helai)

Pastikan butang kat depan (senang nak pakaikan kt baby)
Pastikan ade yang biasa dan berlubang














6) Blanket bertopi (1 helai)







7) Mittens & Booties (6 pasang)


biasa          = 3 pasang
berlubang = 3 pasang

8) Bonnet @ Topi (4 helai)




9) Baby Bip (3 helai)





10) Barut bayi ( 10 helai)



bertali = 5 helai
zap      = 5 helai






DIAPERING

1) Napkin (10 helai)







2) Botol sembur air

3) Diapers @ lampin pakai buang






4) Wet tisssue



5) Changing mat




6) Nappy liners





7) Baldi dan bakul untuk lampin / baju kotor




8) Detergent khas pencuci baju







BABY CARE & GROOMING

1) Bakul Barang Mandian

2) Baby Bath




3) Baby Shampoo



4) Baby Powder




5) Baby lotion




6) Baby oil



7) Tab Mandian Bayi




8) Tuala mandi (3 helai)


9) Tuala muka




10) Bakul Barangan Grooming &Health Care 

11) Minyak Telon






12) Nappy rush cream 





13) Vicks(pink-khas utk baby)



14) Methylated Spirit- Alcohol 70%- cuci pusat sebelum luruh




15) Gripe water / Colic water (untuk kembung perut bayi)





16) Gunting Kecil 




17) Pemotong Kuku



18) Nasal Aspirator



19) Termometer



20) Sikat / Berus Rambut



21) Toothbrush





22) Cotton Bud  




23) Cotton ball 



BARANGAN BREASTFEEDING

1) Botol Susu 


4oz (2 botol)



9oz (3 botol)



2) Puting (3 biji)


newborn






3) Berus pembersih botol






4) Termos




5) Sterilising tablet 


6) Cecair pencuci botol








7) Breast Pump Set 




8) Cooler Bag Set





9) Warmer (pemanas susu atau makanan) dan Bottle Sterilizer (satu set)






10) Storage Bottle (10 botol)




11)  Nursing Bra 




12) Nursing Cover 





13) Nursing pad disposal



14) Nursing pad washable




15) Ice pack

**Note:

Puting Botol Susu

Size S – 0 – 3 bulan
Size M – 3 – 6 bulan
Size L – 6 – 12 bulan
Size XL – 12 bulan ke atas
Puting X – 6 bulan ke atas (tak tumpah)




NURSERING- KEPERLUAN TIDUR BABY


1) Set tilam





 
2) Katil baby


3) Comforter 

4) Kelambu




BARANGAN ASAS UNTUK MAMA


1) Set Selepas Bersalin


Anugerah



Photo: Set Bersalin Anugerah (Medium) adalah keperluan lengkap untuk ibu bersalin. Ia mengandungi:

Pembersih Wanita Anugerah - Rahsia Kebersihan Wanita
1. 1 botol Rahsia Kebersihan Wanita Anugerah 100 ml
- mengelakkan jangkitan kuman pada luka dan faraj.
- digunakan untuk membersihkan faraj dari darah nifas selepas  bersalin.
- membantu merawat masalah keputihan, menghilangkan bau dan gatal-gatal.
- menolong mengetat dan merapatkan otot-otot sekitar faraj yang kembang selepas bersalin.
- dihasilkan daripada ekstrak sireh, ekstrak pinang, manjakani dan herba serapat.

Minyak Telon Anugerah

2. 1 botol Minyak Telon Anugerah 50 ml
- menghangatkan tubuh bayi, melembab dan melembutkan kulit bayi.
- menghindari bayi daripada mengalami kesejukan yang boleh menyebabkan kembung perut, angin pasang dan sawan angin.
- melindungi bayi dari gigitan nyamuk dan serangga.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya bayi mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada minyak kayu putih, serai, pudina, lengkuas dan limau purut.


Minyak Pilis Anugerah
3. 1 botol Minyak Pilis Anugerah 30 ml
- membantu ibu menghilangkan sakit kepala, kabur mata dan angin.
- melegakan sakit otot, melancarkan pengaliran darah dan memberikan kesan panas.
- didatangkan dalam bentuk minyak supaya mudah meresap ke dalam badan dengan aroma yang nyaman dan menenangkan
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada minyak kayu putih, serai, cengkih, halia bara, lengkuas, minyak buah pala dan minyak avokado.

 Minuman Kesihatan Ubat Bijian Anugerah
4. 1 botol Minuman Kesihatan Ubat Bijian Anugerah 250 ml
- membantu mengecutkan rahim, membuang angin dan toksin serta menghilangkan bisa-bisa di dalam badan.
- merangsang pengeluaran susu ibu yang lebih banyak.
- meningkatkan tenaga dalaman dan melancarkan kembali kitaran haid.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada temulawak, lada pintal, herba kayu serapat dan tahi angin.

Losyen Sejuta Khasiat Anugerah (Haruman Apple Garden)

5. Losyen Sejuta Khasiat Anugerah 150 ml
- membantu mengatasi masalah keputihan dan kitaran haid yang tak menentu.
- membantu mendapatkan semula bentuk badan yang diidamkan dan menghilangkan garis-garis hitam (stretch mark) pada kulit.
- tekstur losyen yang lembut, halus dan tidak melekit memudahkan penyerapan ke dalam kulit untuk mempercepat proses pemulihan.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada minyak kayu putih, limau purut, serai wangi, daun bidara dan minyak avokado.

Minyak Sejuta Rahsia Anugerah

6. 1 botol Minyak Sejuta Rahsia Anugerah 200 ml
- mengeluarkan bisa-bisa dan angin di dalam badan.
- membantu mengurangkan sakit sendi, bengkak, senggugut, sakit pinggang dan 'ular-ular'.
- meningkatkan semula tenaga setelah bersalin.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada lengkuas, minyak avokado, halai bara dan serai.

Minyak Selusuh Anugerah

7. 1 botol Minyak Selusuh Anugerah 30 ml
- membantu memudahkan ibu bersalin di samping meringankan kesakitan ketika saat-saat bersalin.
- memberikan tenaga segera ketika hendak bersalin.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T dan mendapat ketenangan.
- dihasilkan daripada minyak kelapa dara.

Mandian Sauna Herba Anugerah

8. 6 uncang Mandian Sauna Herba Anugerah
- mengeluarkan bisa-bisa dan angin di dalam badan.
- membantu mengurangkan sakit sendi dan otot yang tegang semasa bersalin.
- melancarkan pengaliran darah, menghilangkan masalah keputihan dan menghaluskan tekstur kulit.
- dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.
- dihasilkan daripada temulawak, daun lempoyang, mengkudu dan tahi angin.

Tungku Bersalin Herba Batu Lava Anugerah untuk ibu

9. 1 unit Tungku Herba Batu Lava Anugerah untuk ibu
- membantu melancarkan peredaran darah, melegakan otot dan membuang angin dari dalam badan.
- mencantikkan kulit dan menghilangkan gatal-gatal, kudis, sakit sendi dan ruam.
- menggunakan batu lava gunung berapi yang berupaya untuk menyimpan dan menyebarkan haba dengan baik dan bertahan lama berbanding batu biasa.

Bengkung Bersalin Anugerah

10. 1 unit bengkung
- diperbuat daripada kain belacu yang tahan lasak, tidak luntur warna dan memberikan sokongan 360 darjah pada tubuh ibu selepas bersalin.
- merapatkan kembali tulang pinggul dan pinggung wanita yang baru bersalin.
- mengempiskan perut dan menaikkan bahagian dada.
- menegangkan kulit yang menggeleber dan menguatkan otot-otot badan selepas bersalin.
- menghalang peranakan daripada 'turun'.


Shaklee


2) Bengkung (dalam set bersalin)

3) Baju Sejuk 

4) Tungku Moden(dalam set bersalin) 

5) Tambahan untuk Set Bersalin 

Tungku bayi

Tungku Bersalin Herba Batu Lava Anugerah untuk bayi

Herba Tangas
Herba Tangas Anugerah

Minuman Kesihatan Gamat Manjakani Anugerah


Minuman Kesihatan Gamat Manjakani Anugerah

Gamat King Anugerah


Gamat King Anugerah

Minyak Berubat Mustajab Nona roguy
Minyak Herbanika Nona roguy



6) Kain Batik

7) Minyak urut (dalam set bersalin)

8) Stokin

9) Pad (Extra Long)

10) Maternity pad



11) Selipar


Alhamdulillah..dah byk selesai barang2 kperluan utk baby dan mama..yg mane xselesai lg tu insyaAllah minggu dpn settle la kot.
Smoga Allah permudahkan segala urusan CM dan hubby utk selesaikan persiapan ni...
Smoga Allah permudahkan rezeki untuk mujahid mama,untuk mama dan papa..amin ya rabb...


KELENGKAPAN LAIN


Checklist kt bwh ni lak maybe pas bersalin baru leh settle sbb mule2 pas bersalin baby xgune lagi kot brg2 kt bwh ni..mane yg penting je dulu diselesaikan..yg bwh ni pom penting jgk tp maybe dlm 3-6 bulan baru leh pikir balik nk settlekan brg2 kt bwh ni..hehe..jgn gelojoh n gopoh gapah nk settle kan smua benda dlm satu masa..tu pom klu anda mampu, just go on..bg CM, CM nak tumpukan satu2..yg pnting baby diberi perhatian spenuhnye dulu..lagipom CM bercuti pjg duk umah je dgn baby..insyaAllah dah start keje balik baru la settle kan brg2 ni..insyaAllah..



1) Stroller
2) Car seat 
3) Baby carrier
4) 
Bouncer
5) Play pen


KELENGKAPAN KE HOSPITAL

Alhamdulillah..yang ni pom dah settle..smua dh letak dlm beg dan siap2 letak dlm bonnet kete kt blakang..klu pe2 jadi terus p hospital je..insyaALLAH harap2 CM dpt bersalin kt TERENGGANU..amin ya rabb..

BEG HOSPITAL MAMA

1) Buku Rawatan Merah 
2) Kad Pengenalan 
3) Guarantee Letter 
4) Telefon Bimbit 
5) Kamera 
6) Baju / T-Shirt 
7) Kain Batik 
8) Tudung / Skaf 
9) Stokin
10) Baju Dalam / Seluar Dalam
11) Tuala Muka
12) Peralatan Mandi
13) Tuala Mandi
14) Bedak
15) Sikat
16) Maternity Pad 
17) Pad Biasa
18) Breast Pad
19) Baju Sejuk
20) Selipar
21) Beg Plastik Baju Kotor
22) Minyak Angin / Urut 
23) Beg Pakaian 
24) Getah rambut
25) Disposable panties (2 set)
26) Breast Pump set

27) Botol susu (kena pandai sorok ni..jgn tunjuk kt nurse)

**Note:
Jangan lupa bawa baju yang akan digunakan untuk pulang ke rumah(bawak la yang lawa skit..and pilih yang longgar dan butang di depan -Mudah Untuk Menyusukan Bayi)

BAKUL HOSPITAL MAMA

1) Air Selusuh
2) Air Zam-Zam
3) Makanan / Minuman( biskut/roti/milo segera)
4) Termos Panas
5) Majalah / Buku / Al-Quran
6) Tisu
7) Bakul makanan
8) Kismis
9) Kurma
]

BEG HOSPITAL BABY

1) Pampers New Born
2) Baju Siang / Malam (panjang)
3) Seluar Siang / Malam (panjang)
4) Mitten & Booties
5) Bedung
6) Barut
7) Topi 
8) Selimut
9) Tuala Mandi Baby 
10) Tuala Muka 
11) Baby Wipes 
12) Baby Bath 
13) Baby Shampoo
14) Baby Powder 
15) Baby Lotion
16) Baby Oil 
17) Vicks 
18) Minyak Telon
19) Diaper Bag
20) Napkin

Ok la..stakat ni tu jela yg CM leh update..nnt pe2 CM update lg k..smoga smua yg dirancang brjalan dengan lancar..

Ya Allah..Kau makbulkanlah doa dan permintaan hambamu ini..amin ya rabbal alamin,..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi

SeGaLaNya UnTuKMu..AbaH dan Ummi